Wednesday, January 6, 2016

Hye 2016 :)

Dah abad keberapa ni, ada lagi ke yang menulis blog?? Aku sendiri malas dah nak tulis blog. Tapi, wahyu apa pula entah turun malam ni nak pula rasa menulis blog~

Almost sebulan tak balik rumah. Salah. Aku balik. Tapi, rumah is empty. Nobody there. Urgh. Apa fungsi rumah bila tak rasa ke-rumah-an itu?

Bukan la rumah aku tu teruk sangat. Okay je sebenarnya. Tapi, entah. Emptyness~ (buat vocab baru).

It is different. Can't wait to built my own house, make my own home. Bukan senang~ Dunia impian?~

By the way, aku dah 22 tahun. Macam tak percaya. HAHAHAHAHA! Aku rasa tua. Rasa masa terlalu singkat. Bila mati agaknya ye?? Rasa mati tu jauh bila tarikh keramat mati tu tak tahu bila. Tu yang hidup tak serupa hamba. Asyik lupa diri je kan??

Tak tahu nak bebel apa dah. Oh ye. Paper Statistical Psychology. This coming Friday. Aku rasa tak sabar nak koyak kertas final nanti. Entah apa-apa la aku fikir.

Dah. Bye.

Sunday, March 22, 2015

Lama betul tak update ini blog...
Banyak je benda yang boleh dikongsikan.
Tapi aku malas nak menulis.
Boleh ke macam tu?? 

Now, I'm looking for majalah yang aku boleh hantar karya aku yang tak seberapa. 
tak la banyak. Hanya sekadar hobi untuk mencuba. 
huhuhuh


Thursday, September 4, 2014

Berani untuk berangan

Dah lama aku tak berkarya kat sini. Tak apa, itu semua orang pun dah tahu.

Sekarang aku nak share pasal impian aku. Bukan nak menunjuk-nunjuk kasi orang jelous dengan aku punya impian. Atau nak tunjuk aku punya impian hebat atau tidak. Bukan itu semua.

Bismillah...

Bila aku kaya, aku nak....

1. Aku nak ada rumah yang super besar. Ye. Super besar. Aku tak reti nak describe guana kebesaran rumah yang aku impikan ni. Untuk apa aku nak rumah besar?

- aku nak jadikan rumah aku pusat pembangunan tauhid masyarakat. Rumah aku, dalam bayangan aku, sentiasa akan ada tetamu besar (para ulama) yang akan bertandang. Untuk kemudahan mereka menginap di Malaysia. Disamping aku dan keluarga aku dapat khidmat pada mereka semua. (InShaAllah).
- aku juga nak jadikan rumah aku macam pengajian Baa'alawi KL. Ada pengajian kat rumah aku. Daripada syeikh yang datang tadi, depa akan beri tausiah, pengisian semua. Aku nak jemput semua. Sesapa boleh datang. FOC. Maka, tak tertimbullah akan isu pengajian agama hanya untuk orang kaya. Semua free untuk belajar agama. Mengenal Allah.
- rumah aku tu juga dalam impian aku, akan jadi pusat membersihkan jiwa para manusia dengan majlis-majlis zikir khusus dan umum.

2. Aku nak kereta mewah banyak dan besar besar.

- sebab aku kan nak khidmat pada syeikh semua tu tadi, maka, aku perlukan kenderaan yang baik untuk mereka. Sebagai tanda penghormatan kepada mereka.
- nak banyak sebab, mesti syeikh tak datang sorang kan? Mesti syeikh nawa rombongan. Maka, angkut semua pun guna kereta-kereta tersebut.

3. Aku nak ada freedom of giving. Maksudnya, aku bila nak kasi duit ke, apa ke, I would not feel uneasy with it. Aku tak rasa kurang. Bahagianya perasaan itu. Ye. Memberi dan memberi tanpa dalam hati rasa gusar. Bahagian ni, lebih umum. Budak nak belajar, bagi biasiswa. Orang tak ada rumah, aku bagi rumah dia sebijik. Wahhh... Bahagianya dapat bahagiakan orang.

Cukup takat impian aku tulis. Tu pun dah nampak materialistik gila minah ni kan? Ye. Memang sangat materialistik. Tapi, kalau semua ini di bina atas landasan tauhid, hakimat matlamatnya jelas, tak ada masalah. Malah, sangat digalakkan.

Berpijak pada bumi yang nyata. Zaman sekarang ni, memang duit itu boleh membahagiakan jiwa manusia. bukan secara begitu hakikat bahagia. Tapi, harta alat untuk membahagiakan jiwa manusia.

Bagaimana?

Bila kau dah lepas dari semua hutang. Tak ke bahagia tu rasanya? Dah lepas hutang, nak buat amal ibadat pi Haji, Umrah 5 kali pun, tak rasa apa dah kan? Kan bahagia tu? Dah puas untuk diri sendiri, kau memberi pula pada sanak saudara kau. Lepas tu, masyarakat. Kau tidak lagi terikat dengan dunia yang kejam. Sebab dunia dah dalam tangan kau. Kau tak perlu kejar dunia dah.

Okay, dah tak perlu kejar dunia. Sebab pakai makan kau dah cukup. Lepas tu, perjalanan nak menuju Allah tu kan lebih mudah. Okay. Kat sini kena terangkan lebih sedikit.

Lebih mudah maksud aku, bila masa kau rasa nak pi majlis ilmu, kau tak perlu fikir untuk masuk kerja overtime bagai (cari duit lebih).  Masa kau lebih banyak untuk kau sendiri. Dengan family banyak masa. Anak-anak dapat perhatian dan didikan yang sewajarnya. Hasilnya anak-anak kau menjadi orang yang beriman, bertaqwa, bertauhid.

Maka, aku pilih untuk aku menjadi kaya raya. Mohon doakan sama-sama kita jadi kaya sama-sama.

Kaya tak bermakna kau tak zuhud. Zuhud dalam kaya itu lebih baik berbanding zuhud dalam miskin.

Aku pilih jalan penyucian jiwa dengan cara aku mempunyai harta. Supaya jiwa aku tak kacau tentang kos hidup didunia sementara aku hidup. Maka, boleh aku fokus dengan hakikat hidup aku kat kampung sana nanti...

Aku juga tidaklah menolak atau mengkritik mereka yang memilih jalan membuang segala kekayaan dunia dan fokus pada akhirat. Hidupnya hanya cukup-cukup sahaja. Namun, imannya masya Allah... Tabarakallah... Segalanya bergerak dalam alunan Lailaahaillallah....

Aku memilih menjadi jutawan bertauhid. Semoga Allah sentiasa menunjukkan jalan terbaik atas dunia. Di bawah suluhan guru ku....

Al-Fatihah buat guru tercinta dan sanadnya......

Sekian, hanya sekadar lontaran malam ini.
InShaAllah.. Akan disambung dari semasa ke semasa.

Tuesday, September 24, 2013

DEBOOSHH! GEBABOOOMMM

Bismillah.

24/09/2013, Selasa.

Hari ni ada ta'lim bersama ustaz muhadir di kuliah engineering. Semestinya aku tak tahu di mana surau tersebut walaupun sudah beberapa kali aku mencarinya sebelum ini.

Hari ni kelas penuh. Habis pukul 6 petang. Having my dinner and go back to mahallah. Almost maghrib that time.

Badan letih. Penat. Nafsu mula membisik. Malas nya nak pi ta'lim ustaz muhadir ni... minggu depan ada lagi.

Berdebat dengan iman.

Iman - Hey. Macam lah minggu depan kau hidup lagi. Jamin ke?

Nafsu - tak akan nak mati dah kot.. tak apa. Allah baik. Dia tak matikan aku lagi lah minggu depan.

Iman - kau ingat sikit Allah tu Al Jabbar. Al Muntaqim. Kau dah dengar kuliah Habib Zain kan?!

Nafsu - malas gila weii!

Iman - kau minta doa kat Allah supaya sibuk dengan akhirat. Sekarang Allah nak sibukkan kau dengan akhirat lah. Yang kau lembik sangat nak ikut nafsu ni pahal?! Tak malu ke kau dengan Allah hah?!

Nafsu - haih... tapi... tapi...

Iman - hoi! Senyap lah. Pi je majlis tu. Tak payah fikir penat. Nanti Allah juga kasi tenaga kat kau. Tak malu nak berkira sangat dengan Allah.

Maka.. bermulalah mujahadah melawan diri. Bergerak bersiap dan sebagainya. Kejar janji dengan seorang sister. Untuk pi sama-sama. Sebab aku tak tahu tempat.

Pendek cerita, sister tu dah pergi dulu. Aku lambat sikit. Atau lambat sangat?... hm... salah aku...

Terduduk di tengah-tengah kuliyyah of engineering.

Debosh dalam hati. Perh. Sedih gila. Padan muka! Berkira sangat tenaga nak pi ta'lim. Langsung Allah tak izin. Padan muka!

# seriously, sangat sedih. Tapi.. nak buat macam mana. Allah tak izin. Hati perlu dibersihkan lagi.

# iman.. terima kasih kerana berjaya mendiamkan nafsu.

# iman. Tolong jangan kalah dengan nafsu.

# nafsu. Aku benci kau!

Tuesday, July 2, 2013

Bismillah.

Dengan sangat tiba-tiba ibu tanya.

Imah dah ada boyfriend?

- mana ada. Kahwin terus lah ibu.

Ada yang minat tak?

- hm.. fitrah. Mestilah ada.

Nak tahu satu cerita tak?

- ada je ceri hot dia. Haa. Apa dia ibu??

Dua minggu imah tak masuk usrah.. ramai yang tanya.

- alah. Biasa lah tu kan? Dan selalu je juga imah tak masuk. Apa yang lain sangat?

Aish. Sabar lah. Nak cerita la ni. Ada mak cik ni.. kawan baik kak yuni. Minat betul dengan imah. (Haih.. ni yang aku krikk krikk ni....)

- ibu cakap apa kat dia?

Ibu cakap imah pi pondok. Jadi urusetia. Imah tu sekarang tak lekat kat rumah. Asal dengar ada ta'lim je.. mesti mulut tak diam kata nak pi. Terus dia cakap. Nak buat menantu lah. Minggu depan nak kasi gambar bagai.

- Bhahahaha!!! Tak kenal siapa imah. Memang lah boleh cakap macam tu. Mengarut lah ibu ni.

Haiyaa... malas betul aku nak fikir. Dan aku sendiri rasa aku tak perlu fikir pun. Sebab aku yakin ibu mengarut je. Tapi... mengarut tak mengarut.... ready jelah pukul 10 pagi nanti yepp.. haih.. malas pula nak pi Usrah. Nak lari pi melaka la.

Hm... soalan kedua ibu.

Imah. Apa khabar kawan imah?

Aku tak payah fikir siapa. Kalau tanya khabar, beliau la tu.

- entah. Imah tak tahu.

Aik? Apesal ni? Gaduh ke? Dosa tau.

- tak gaduh pun. Imah je yang dingin.

Haih.. pelik lah anak ibu ni. Kenapa imah? Cuba cerita.

- tak tahu. Just entah.

Aik? Dulu bukan kemain sayang. Sekarang ni dah benci ke?

- eh ibu ni. Mana ada. Cuma...

Apanya??

- sabar lah. Nak habaq mai la ni. Hm... cuma.. tah. Penat kot nak jadi macam dulu. Risau kemain. Sayang kemain. Tapi bukan boleh buat apa pun. Yelah. Doa jelah. Tapi ikhtiar yang all out tak ada. Imah tak nak lah layan perasaan care and love tu sangat. Penat. Nak be realistic.

Hm... sebab degil?

- hm... entah...

Tak apalah imah.. ada hikmah jadi macam ni. Didikan juga. Asalkan doa jangan tinggal. In sha Allah baik-baik sahaja dia kat sana. Trust me. She is a good girl. Ha.. dah jadi macam ni... do something lah. Kena erat kan balik. Karang putus Rasulullah sedih. Jangan dingin lama-lama sampai jadi beku...

Dalam betul kata-kata ibu. Aduhai ibu.. seandainya sahaja ibu boleh baca segala yang ada dalam hati imah. Sejelas emak baca hati imah... senang nya lah hai kerja...

Miss all the moment we shared together. But.. This way also okay. ;) plus.. I busy sekarang. Dia pun begitu. Okay bai.

Monday, July 1, 2013

Maaf sebab banyak berubah. Lain sangat. Saya tahu perkara tu. Tak tahu apa yang menyemak dalam pemikiran. Dalam jiwa. Hati nurani. Tak faham. It's just happened. Maaf.

Maaf sebab saya yang dulu hilang. Tak tahu nak cari tang mana. Tak tahu tercicir kat highway mana. Tak tahu...

Perubahan saya pada reaksi dan sikap. Tidak pada perasaan yang sentiasa tertanya tanya apa khabar bayang di sana. Tidak pernah lupa. Setiap detik.

Mungkin juga kerana kurang nya doa. Kurang nya ingatan. Kurang nya program rohani bersama. Kasih saya dijalin hanya berlandaskan perasaan sendiri. Tak terpimpin dengan kasih saya Dia.

Awak... maaf... sekarang saya sedang mencari di mana saya yang dahulu bila bersama awak. Tapi tak bermaksud saya nak kembali sebagai orang yang sama. Tidak. Mungkin lain. Tak. Pasti lain. Cuma, in sha Allah better. Harapnya begitu.

Awak... you are just so special. What ever happen, just trust. You are different.

That's all from me. Sorry. Tak tahu nak mula bagaimana. Bukan salah awak. Ada hikmah bila kita jadi begini.

Last. I miss you.

Sunday, June 9, 2013

Bicara sepi 9

Ramadhan semakin menghampiri. Ingatan aku kepada arwah mak semakin menjadi jadi. Sampai kadang kadang rasa nak je bertenggek sebelah mak sampai mati. Fikiran macam orang tak ada iman.

Ishk. Tak patut.

Aku selalu terfikir. Kenapa kasih aku pada mak sangat kuat. Oh. Mestilah. Sebab aku lahir dari rahim dia. Susu daripada dia. Membesar dengan air tangan dia. Semestinya aku cinta sayang yang amat pada mak.

Tapi. Bila aku baca novel. Tengok tivi. Ada je kes anak sayang mak biasa biasa je. Even apa mak diorang buat sama macam semua mak buat.

Aku fikir dan terus berfikir. Sampai lah alarm dhuha aku berbunyi.

Bingkas aku bangun. Ambil wuduk. Masa aku ambil wuduk.. ingat mak.

Dulu.. mukhlis datang rumah. Mak tolong cover. Suruh solat dhuha. Sampai kesudah aku biarkan mukhlis dengan mak.

Aku pakai telekung. Aku teringat lagi pesan mak..

Dhuha.. kalau dah malas sangat.. doa dhuha pun jadi. Solat ala kadar pun jadi. Tapi neraka weel lah. Hehehe.

Oh emak... menusuk.

Masa doa.. ingat lagi.

Doa lah sesuka hati mu. Cerita lah segalanya. Best...

Hm... itu lah didikan emak. Hebat. Sampaikan bila ingat mak terus ingat Rasulullah.

Sebab mak selalu cakap Rasulullah ni baik noohh. Buat lah apa pun. Asalkan apa yang kamu buat tak mengecewakan Rasulullah.

Bila sesuatu berlaku. Mengadu kat mak. Perkara pertama mak akan cakap..

Allah kan ada. Nak buat apa risau sangat.

Bila ceri sesuatu kat mak.. mak akan cakap...

Dah cerita kat Allah belum.

Hm.. bila minta pendapat mak.. mak akan cakap dengan naluri keibuannya.. lepas tu mak kata...
Tanya Allah. Minta petunjuk Dia.

Segala nya Allah. Pergantungan mak pada Allah memang superb. Masa mak sakit sangat dengan cancer dia. Aku duk jaga teman dia malam nak operate. Aku berlagak tenang. Tapi kegundahan dalam jiwa siapa tahu. Lalu mak pun cakap.

Kak yang.. awat mak risau sangat ni. Allah kan ada. Suka hati Allah lah nak buat apa pun kan? Haih. Asma.. asma.. kau ni hamba...

Terus aku peluk mak. Speechless. Sampai lah tidur...

Buka quran terus teringat mak. Mak baca Quran non stop. Sekali dengan tafsir. Bila cakap apa apa dengan mak, mak selit dengan apa yang ada dalam Quran.

Aku mengenali dunia. Permulaannya adalah emak.
Aku menjejaki akhirat.
Pengenalan nya juga adalah daripada emak.

Maka.. tak hairan lah kenapa aku terlalu sayangkan emak. Sebab emak juga pembimbing rohani aku. Sejak aku lahir kedunia. Sebelum aku menemui guru rohani ku sendiri.

Al fatihah...