Saturday, April 30, 2011

oh hidup



hidup tak selalunya indah..
langit tak selalu cerah.. 
bintang.. blablablabla 
*tak ingat lirik lagu*

lately nih,banyak naik dekat status FB pasal hidup masing-masing. ada yang positive, ada yang negative. itu bergantung kepada pemikiran seseorang. jika orang tu fikir secara matang, jauh, tah de hal. kata-kata yang dikeluarkan juga sangat menampakkan diri mereka matang. tu baguslah. tapi masalahnya yang negative tuh. ishk! meluat tengoklah. antaranya.... meh sini saya kasi copy and paste sebentar. yang negative la eh. yang positive tak berapa nak ramai. *BM hancur. -.-




aku benci hidup!!!
I said: macam tuh, tak payah hidup. mati je terus. tapi amal dah cukup?


HUJAN PLAK.NYAMPAHNYEEEEEEEE....
I siad: hujan salah, panas salah. kaw nak apa? tak reti nak syukur ke?


feeling like living in fucking hell......
I said: kaw pernah masuk neraka ke? pernah intai ke neraka tu macam mana? terer lah kaw! tapi pelik. kalau dah tengok neraka, mesti kaw seram. so, kaw akan try untuk bersyukur dan terima hidup nih. tapi...... hurm....


aduh!knapa ngan aku nih?
I said: akhirnya!! dapat juga hidayah nak muhasabah diri. bagus2


ko mane tau idup aku camne.cam nerakeeeee
I said: kaw yang buat hidup kaw macam tuh. tak payah nak buat perbandingan yang hyperlah~ neraka tak terbayang!


dah mmg camni idup aku.asyik2 kalo salah,aku yg kene :(
I said: kenapa nak ego? dah salah. namanya pun salah. terima jelah. orang marah nak perbetul! ape dah~






semua nih dapat daripada orang yang sama. sedihkan hidup dia. kesian tak? hm.. saya cakap, tak kesian pun. sebab saya memang kenal dengan si dia nih. dia memang pelik sikit cara dia fikir. honestly, SANGAT DAN AMAT PELIK! tapi tulah. itulah kenyataan. tak rasa ke kata-kata tu menampakkan dengan jelas, terang dan nyata kita tak boleh tak terima hidup ni. hm.... sejujurnya, saya sendiri pernah terperasan rasa bahawa hidup aku lah yang paling malang, paling... paling.. paling... tapi kalau perasaan tu datang, kena cepat-cepat-cepat tepis! bahaya tahu!!! sangat bahaya!


kenapa bahaya? soalan tu sebenarnya, bisikan-bisikan syaitan untuk menyesatkan kita. first rasalah diri tak bertuah.. rasa malang.. rasa dan rasa dan rasa. berbagailah kaw rasa. bila dah rasa macam-macam tu, mula salahkan takdir pulak. maka, akan keluar pula ayat-ayat skema macam nih:


ALLAH MEMANG TAK SAYANG AKU!

TAK PERNAH KABULKAN DOA AKU!
AKU TAK PERCAYA DENGAN QADA' DAN QADAR!!
AKU BENCI HIDUP AKU SEBAGAI ISLAM!
ITU TAK BOLEH INI TAK BOLEH! KONON BAHAGIA! TAPI AKU TAK!! AKU BENCI!!! BENCI!! AKU TAK NAK HIDUP LAGI!!!!!!




pernah jumpa tak kata-kata orang macam tuh? saya yakin setiap orang mesti pernah. paling tidak pun kat TV. renung balik kata-kata tuh. itu dah masuk dalam bab iman tahu tak? haih~ benci hidup sebagai islam? tak suka? tak percaya itu ini? hm.. batal iman! lagi-lagi bila mana keluar perkataan aku benci dengan takdir hidup aku! MAKA! masa ini syaitan tengah berpesta! bersuka ria! mereka menang!!  yippie!!!!!!!!! *ceyh macam aku pulak yang tengah seronok -.- maka, sebab itu lah kita tak boleh layan perasaan yang tah hapa-hapa tuh. daripada situ, mulalah misi mencari ketenangan. kononnya jumpe bomoh-bomoh. atau penganut agama lain. tiba-tiba rasa tenang. daaaa! kan! dah habis~ hm... faham tak? 




 




yup! memang kita harapkan hidup nih happy sentiasa. baik segala. sempurna semua. tapi apakan daya... takkan dapat semua fantasi kita tuh. sebab manusia tak pernah puas. nak itu nak ini. macam minum air laut. makin diminum makin haus! itulah yang dinamakan cinta dunia. astagfirullah~~ pernah degar tak orang cakap macam nih : takkan kita rasa nikmat senang selagi tak lalui susah. takkan rasa nikmat gembira selagi tak lalui sedih. takkan rasa puas selagi kita tak berusaha. semua kata-kata falsafah nih dapat kat internet lah. kata-kata ni juga jadi pendorong semangat bila dah jadi macam ngokngek~ heee


maka, solution untuk masalah ini ialah syukur. fahami dan selami apa itu syukur. bila kita bersyukur, semuanya cukup. tak perlu apa-apa selain Allah taala *dapat daripada bacaan solusi* bila datang angin swing kata hidup ni macam nih macam tuh macam ni, tepis! itu bisikan syaitan. untuk menjadikan kita manusia kufur. doa tak dimakbulkan.. ingat Allah suka hamba-hambanya nya bermanja dengan dia. tengok lah kita sekarang nih. nak bermanja dengan tah mana-mana orang. bukan laki bini pun. tapi, lagak lebih dari laki bini. perkataan bawa malang, sial, malapetaka, bencana, *vocab hasil tengok cerita endon* tak boleh ada. jangan melebelkan diri sendiri begitu mahupun orang lain! tak ada sapa yang lahir untuk membawa sial. semua tu karut! semua yang berlaku daripada Allah. percaya dan yakin setiap yang berlaku ada hikmahnya. ni tak setakat duk sebut kat mulut boleh lah. bila nak praktik, heh! haram.. tak dapat. -..-


rasanya dah jelaskan apa yang nak dikata. terdetik nak tulis post nih sebab tak suka tengok orang update status yang ishk!! tak suka. tak gemar. yang tulis tu orang islam. tak rasa macam... hm.... apelah orang islam nih. cakap masa dakwah bolehlah. kena kat batang hidung sendiri.. dah jadi macam atheis. mana tuhan mereka yang hebat tuh. tu semua apa pandangan orang bukan islam terhadap orang islam bila kita keluarkan kata-kata macam tu. so, apa kesan terhadap agama kita? sila fikirkan....


oleh itu, marilah kita sama-sama muhasabah diri.. dan bersyukur atas kurniaan yang maha Esa~ :)






kalau salah bicara tersalah kata.. maaflah. kalau ada percanggahan pendapat sila utarakan. baru boleh berkembang. kita discuss. bukan nak cari gaduh. :) heee sekian terimaksih sebab sudi meluangkan masa sampai sini. :) 

penghargaan

kadang-kadang rasa diri tak dihargai. 
rasa semacam tidak diperlukan.
tapi, jangan fikir sesingkat itu.
nanti datang kepada putus asa. 
tak terima takdir hidup.
think positive! fikir macam nih
kalau aku tak diperlukan, 
Allah tak akan pilih aku dari yang berjuta itu.
hidup kita, kita yang warnakan.

nak pilih warna yang 
cerah-cerah dengan corak yang ceria?
atau..... 

warna yang malap dengan corak yang tidak bermakna?
pilihan ditangan anda. 
:)

Thursday, April 28, 2011

from FB post by hidayah azam at maahad hamidiah group.

COUPLE YANG DIBOLEHKAN......
Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah. beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu. Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya. "Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.” Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas... p/s : yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya....wallahualam

Wednesday, April 27, 2011

hala tuju... kemanakah akhirnya?

assalamualaikum...

baru-baru ni keluar keputusan matrik. memang tak target dapat pun. sebab rasa macam tak dapat. iyelah~ mana taknya.. result pun tak seberapa.. so, nak gantung bintang di dada langit pun tak lah sebegitu berani. takut tak dapat nanti frust. better serah je kepada Allah taala~ :)

dan alhamdulillah ditakdirkan dapat. kat selangor. dapat jurusan sains. hm.. ok.. dapat.. alhamdulillah sekali lagi. :) bila dah dapat nih maka, terbukalah situasi untuk memilih. nak atau tidak. wah! keputusan yang besar nih. tak boleh fikir semata-mata guna akal dan rasional sahaja. kena rujuk yang Maha Tahu. semoga dapat yang terbaik.. insya Allah.

sebenarnya, dah nampak hala tuju ke arah form 6. oh~ form 6.... sebab nak amik undang-undang. tapi  tak nafilah dalam hati ada juga cita-cita nak amik bidang sains nih. tapi sebab takut konon-konon menafikan kehendak diri yang satu tuh~

undang-undang dan juga bidang sains. tak ke satu perkara yang memang dah bercabang habislah. so, memang kena minta petunjuk nih. kita minta petunjuk bukan setakat bila nak kawin je. nak pakai baju apa pun minta petunjuk dulu. ni dengar dari ceramah mana tah~

hm.... nak amik matrik ke form6? ok.. soal itu ketepikan dulu. sebab tak start lagi istikharah. sekarang nih, sebelum ambil apa-apa keputusan, kena jelas apa yang ditawarkan dalam program matrikulasi tu. macam mana gayanya. antara soalan yang perlu jelas

  1. ke mana hala tuju selepas matrik.
  2. boleh ke saya nak masuk universiti ini _____
  3. matrik nih under apa? means, untuk luar negara ke? dalam negara ke? 
  4. seandainya saya nak tukar jurusan macam mana? saya dapat jurusan sains, tapi saya nak ambil jurusan perakaunan. nak ambil bahagian undang-undang. macam mana flow dia

banyak lagilah soalan yang kena tanya nih. macam biasa, thanks to my bancik lah! uh~ beliau sangat peduli akan adik-adik beliau. bagus beliau~ bangga dapat abang macam beliau. eh! yang lain pun ada keistimewaan masing-masing tau~

lepas nih keluar UPU pula. dapat tak? harap sangat dapatlah mana-mana. sebab target UPU tu number satu. hm... apa-apa pun.. ingatlah. kita hanya mampu merancang. merancang, merancang dan merancang. tapi hakikat kejayaan rancangan kita tu tak tahu pergi sejauh mana. perfect seperti yang kita rancangkan kah? atau, terus lari daripada landasan perancangan kita kah? siapa boleh pastikan hal ini? tiada siapa. sebab sebaik-baik perancang ada.lah rancangan Allah. terima apa yang kita dapat tuh. fikir positive. apa yang kita dapat pada ketika itu adalah yang terbaik daripada Allah untuk kita.  :)

TV3


baru je lepas tengok berita TV3. alah~ banyak fitnah je kat situ. lagi-lagi kalau part politik. memang kelentong habis-habisanlah! start je berita tu.. terus mula dengan topic paling hot semalaya! heh jangan kata anda tidak tahu. apa lagi kalau bukan kes VIDEO SE** tuh. nampak sangat cerita bohong. nampak sanagt di buat-buat. tak ada hala lain dah nak serang. hm.. bukan tu yang saya nak cakap kat sini. bab politikus, kita kira lain. sekarang nak cakap pasal benda lain

hm.. pada pendapat andalah.. perlu ke video tu ditayangkan? ok fine~ agak perlu juga lahsebenarnya. *mungkin*  tapi yang pasti, tak perlu kot sampai nak diulang tayang dua tiga kali. betul tak? memang lah benda alah tu dah di censored kan~ tapi.. ishk! apakah?!! berita tu saya jamin! mesti ada kanak-kanak rebina yang tengok juga. so, mestilah kanak-kanak rebina tu ada banyak persoalan. nanti kanak-kanak rebina tu tanya kat mummy and daddy dia. banyak persoalan-persoalan. heh! tak perlu oh tunjuk itu video~ nak tunujk pun cukup sekadar sekali! sekali!! SEKALI!
post kali ni tak bertajuk. lama nya tak membebel kat sini. malas nak taip. bak kata orang gedik "yaw! rosak kuku I nanti taw~" arh~ itu mereka. bukan saya.

baru balik daripada blog sorang cik comel nih. suka gak tengok dan baca dia punya blog. cereterita dia ok lah~ tapi tak pula cadang nak komersialkan blog dia kat sini. so, nak ulas sikit lah apa yang cik comel ni cakap... hm... masalah cintan cintun lah~ *gemar juga baca masalah cintan cintun orang. well sendiri tak ada pengalaman~ nak gelak pun ada bila dengar hikayat mereka....




cik comel ni bertanya tentang seribu satu soalan. *heh! karut la tuh~ sikit je soalan beliau. tapi... sapa yang baca soalan tu rasanya dah tahu kot jawapannya apa... sini antara soalan cik comel.

  • Kayy, dah ada couple tapi mengaku single? 
  • Tak text or call gf/bf sendiri tapi text or call orang lain? Dah bosan dengan pasangannya kah?
  • Tak tanya khabar gf/bf sendiri tapi sibuk tanya khabar orang lain.
  • Gf/bf sendiri tanak jumpa tapi sibuk jumpa orang yang berlainan jantina yang lain. 
 


hm.... sebelum tuh.. kenapa cik ni di gelar cik comel? hm.. tak perli tau! memang nak buat pengakuan jujur nih! sebab beliau memang comel. 

ok. back to the topic. saya ada jawapan kepada semua persoalan beliau. jawapannya satu sahaja. satu jawapan yang boleh memberi keterangan kepada semua persoalan beliau. jawapan dia ialah... "partner anda sudah bosan dan tidak berminat terhadap anda". mudah tak jawapan saya? mudahkan?! heee maaf lah kalau anda ada yang tak setuju or.. cuba mencari jawapan yang lebih sedap untuk didengar oleh telinga anda. sesetengah manusia akan cakap macam nih "alah~ biasa lah tu.. tak ada masa kot.. sibuk kot?? alah.. diorang kawan sahaja lah... oh~ awak cemburu ya? cemburu tanda sayang~" itu antara jawapan yang kebiasaannya diberikan. hm.. tapi hakikatnya.. jawapan yang saya kasi itu lah jawapan yang paling tepat. heee




oh? mana saya tahu?hurm.. kesan daripada baca buku "act like a lady.. think like a man". baru je beli buku tu kat pesta buku. beli semata-mata cover dia yang cantik. tak fikir panjang pun. sampai rumah menyesal beli. bila baca.. wah!! best-best-best!! 'buku tu menyebabkan aku.....' >naga, sila sambung~ hahaha 






hm.. dalam buku tu lah saya dapat jawapan kepada soalan nih. hm.. tak reti lah pula nak ulas. tapi kesimpulannya.. kalau dah orang buat kita macam tuh.. nak fikir apa lagi? dah terang lagi bersuluh dia dah tak nak. kita nampak hakikat kenyataan itu. tapi.. sengaja mempertikaikan. sebab.. dalam hati masih menaruh lagi harapan agar si dia kekal di situ. kalau dah jadi macam nih,, don't waste your time mah!! tinggal jelah. macam lah tak ada specis lain kat luar sana. tapi-tapi-tapi.. tak payah cari lagi lah~ belum tiba masa~ hm.... ok maaf. bahagian ni mungkin akan ada yang cakap.. "alah~ kaw sendiri tak ada pengalaman.. nak cakap banyak" hurm.. ni bukan soal ada pengalaman atau tidak. fikir secara rasional pon dah dapat jawapan~

bancik berpesan. *oh~ bancik memang banyak pesan~ 'adik-adik abang.. sebelum nak cari cinta manusia.. abang nak kamu cintakan rasulullah dulu. itu yang seharusnya'. hurm... dalam hati terdetik.. 'bilakah saatnya aku akan cintakan rasulullah lebih dari segala yang aku cintakan sekarang nih.. hurm.. kalau itu syarat bancik alamatnya.... tak bercinta lah aku'. hahaha itu idea yang datang bagai angin lalu~ tapi bila fikirkan balik.. betullah kan? carilah cinta nabi kita sebelum cari cinta manusia yang penuh dengan dusta~ hurm.. dengan cinta kepada nabi sahajalah yang akan membawa kita kepada cinta Allah yang hakiki. sebab jalan menuju cinta Allah ialah cinta kepada kekasihnya... <= ayat daripada solusi. isu 30. heee :)  



hm.. saja je selitkan sikit pasal ketuhanan kat sini. sebab rasa macam tak ada guna kalau post something setakat nak membebel sesorang. pndek kata nak post diary hiduplah~ erh! buang masa je. nak buat diary.. tu sana kat dalam buku.

sekian,, terimasso~

Wednesday, April 20, 2011

interview

oh hari nih firt time lah dalam hidup nak pergi temuduga..
haih~ memang menduga betullah.
hm... aku nih dah la lambat nak feel bagai-bagai.
tapi sekarang, dah start nak kecut perut.
hadeih~ jangan nanti dalm kereta mintak abah berenti untuk ke toilet sudah
tadi malam ada lah prepare sikit-sikit.
hm.. sikit-sikit... hm... maka memang sikitlah!
haila~ apa-apalah.
yang pasti harini aku kena hadapi temuduga tu.
haila~ 
semoga Allah permudahkan~ amin...
thanks kepada sahabat-sahabat yang mendoakan. :)

ketika aku sudah tua...

ketika aku sudah tua, bukan lagi aku yang semula.
mengertilah, bersabarlah sedikit terhadap aku. ketika pakaian ku tertumpah sup, ketika aku lupa bagaimana mengikat sepatu, ingatlah bagaimana aku mengajarmu.


ketika aku berulang-ulang berkata-kata tentang sesuatu yang telah bosan kaw dengar, bersabarlah mendengarkan, jangan memutus perbicaraanku.

ketika kaw kecil, aku selalu mengulang-ulang cerita yang telah beribu-rubu kali kuceritakan agar kaw tidur.

ketika aku memerlukan mu untuk memandikanku, janganlah kau marah padaku. ingatlah sewaktu kecil aku harus memakai segala cara untuk membujukmu mandi.

ketika aku tak faham sedikit pun tentang teknologi dan hal-hal baru, jangan mengejekku. fikirkan bagaimana dahulu aku begitu sabar menjawab setiap "mengapa" darimu

ketika aku tidak dapat berjalan, hulurkan tangan mu yang masih kuat untuk memapahku. seperti aku memapahmu saat kaw belajar berjalan waktu kecil.

ketika aku seketika melupakan perbicaraan kita, berilah aku waktu untuk mengingat. sebenarnya bagiku, apa yang dibicarakan tidaklah penting, asalkan kaw disamping mendengarkan, aku sudah sangat puas.

ketika kaw memandangku yang mulai tua, janganlah berduka. mengertilah aku, dukung aku, seperti aku menghadapi mu ketika kamu mulai belajar menjalani kehidupan ini. sekarang temani aku menjalankan sisa hidupku...

berikan aku cintamu dan kesabaran, aku akan memberikan senyum penuh rasa syukur, dalam senyum ini terdapat cintaku yang tak terhingga untukmu. kalbu ibu berkata, "sebab cinta, ibu melakukan semua ini nak" sungguh, jika tidak kerana cinta, langkahnya sudah terhenti. cintalah yang mengajarnya untuk menghapus kata lelah dan putus asa dalam kamus hidup seorang ibu.

sabda rasulullah saw yang bermaksud: reda Allah terletak pada reda ibu bapa. dan murka Allah terletak pada murka ibu bapa. (riwayat al-hakim)

sebagai anak, ingat bahawa sekuat mana pun kita beribadat tetapi jika kita tidak menghormati dan berbuat baik kepada ibu bapa, Allah tidak akan reda kepada kita.

sabda rasulullah lagi: sesiapa yang bangun pagi dan melakukan sesuatu yang menyenangkan hati ibu bapanya maka terbuka dua pintu syurga baginya. tetapi sesiapa yang melakukan sesuatu yang tidak di redai oleh ibu bapanya, maka terbuka dua pintu neraka bagi nya....


hm.... baru je lepas baca satu buku nih. kemas bilik punya pasal jumpa buku yang best nih. apa yang saya tulis di atas adalah copy semata-mata daripada buku tersebut. hm... yang pasti terkesan kat hati.. part yang last sekali. mulakan hari dengan mendapatkan reda mak abah... hm.. banyaknya dosa.. astargfirullah....

kesimpulannya.. bangun pagi subuh tu kenalah awal. tolong-tolong mak kat dapur. tu perempuan lah kot?? tapi lelaki pon boleh tolong mak dia pagi-pagi tu. kemas laman ke. apa-apa jelah. teramat lah penting bangun pagi nih. hm... masa tu pintu rezeki terbuka. tapi bayangkan kalau masa tu kita dok tidur dengan penuh kenyenyakkan? aduh~ malang-malang~

sekian terima kasih~ :)

Thursday, April 14, 2011

hampas kelapa

duduk rumah dengan mak, banyaklah petua-petuanya kan. yelah. ibunda ku sudah masuk golongan vateran... heeee best gak oh even sometimes tu rasa tak syok sebab tengok beliau dah tak larat.. hurm.. hanya Allah lah yang menjaga mak abah~ :)



hm.. pasal petua hari kan.. belajar pasal hampas kelapa. tengok hampas kelapa tu sambil pegang muka. oh muka lama tak di scrub~ hm.. nak pakai scrub yang jual kat tesco tu nanti mesti ade komplikasi kulit punya. haila~ alih-alih tanya mak. "mak.. hampas kelapa nih dah tak ada guna ka?" mak jawab "eih! apa pulak! boleh buat kerisik.. dan-dan-dan" banyak lah mak sebut pasal hampas kelapa tuh. tapi bukan itu yang saya cari deyh~  saya "mak. untuk kejelitaan kulit tak da khasiat ka?" mak terus gelak kih kih kih "ishk! budak bertuah nih. itu yang nak ditanya nya. alahai~ ada lah. tu sapu kat muka tuh. tak payah dok bising-bising suruh mak beli scrub muka tuk muka kamu tu. simpan duit mak" hahaha oh emak~


mak, kalau bab duit. haila~ maklumlah cikgu ekonomilah katakan~
tapi abah lain oh! dia accountant! tapi.. hm.. bab duit.. da longgar sedikit.
lain-lain. sangat lain! >.<


best oh ada mak. yelah. sapa kata tak best ada emak kan.. even mak selalu "bernyanyi girang" kat anak-anak dia.. tapi itulah tanda sayang beliau pada kita. eh! pasal hampas kelapa tuh.. lepas mak cakap macam tu terus buat kat muka. wah! best!!! takda lah kulit kering macam hapa jak. dan kesan dia macam pakai scrub. cuma kulit tak jadi kering. best! sapa nak cuba tu silalah~ guna bahan dari dapur jek! free lagi! kesan pon efektif. no bahan kimia. amacam? semua dari alam. Allah yang buat. :)


hijaunya... sangat cantik! 
eh sungai ke tu?
lama tak pergi picnic satu family!!


hm.. tapi nanti.. kalau kulit dah jadi mulus cun melecun tuh.. tak payah dok tanyang kat FB ya? hee ingatan tulus ikhlas nih. sekarang nih jumpa page bukan-bukan, jadi risau pulak nak taruk gambar. haila~ pelik lah manusia zaman sekarang nih balik semula masa zaman jahiliah dahulu kala. haih~ akhir zaman~

lepas nih sapa nak banyak petua, cuba tanya pada mak-mak anda. mesti mereka ada banyak petua. tapi kalau mak-mak anda tu muda.. macam dah moden.. mungkin tak banyak tahu rahsia orang-orang tua dulu. so, maka, jadi, tanyalah nenek-nenek anda. cara ni boleh rapatkan hubungan korang dengan nenek korang. best 'berkawan' dengan mereka yang vateran nih. heee kelakar tau dorang nih. cool sometimes~ :)

bak kata zori.. "fahima nenek aku katakan.... " hahaha! dalam seminggu kat asrama tuh, rasa macam tak sah tak dengar ayat dia nih. hik hik hik! zau-zau! kaw lawak deyh! ishk! rindu kaw la pulak. haiyaaa

RIOSIBURUNGBIRU

hm.. entah kenapa, rasa macam batak sangat je nak tengok cartoon nih. hm.. nak beli CD? heh! bende yang boleh bace CD tu dah rosak berkurun lama. suruh abah beli? hik hik hik kirim salam jelah~ -..-

sua ade leave comment dekat FB. kata nak keluar. mati-matilah ingatkan esok. (jumaat) rupa-rupanya, hari nih esok dia tuh? (kamis) aduhai~ sue-sue-sue! apesallah tak call aku macam biasa. deh! then lepas nih? aku nak tengok sibiru nih dengan siapa? :( hm... takpa-takpa. mungkin ada hikmah... :(


siyes nampak macam best! >.<
mereka kata saya budak-budak sebab suka tengok cartoon.
so what?!! daripada layan citer lawak hapa-hapa tu buat hapa?!
daripada layan cerita seram yang boleh rosak aqidah tuh? heh~
ok~ tengok cartoon pun ada benda yang tak baik.
imiginasi melampau lak nanti
just like me ~ -..- ~
:)


kelas orang tua-tua.

sejak duduk rumah nih, makin lembab otak saya berfungsi. kenapa begitu yeh? hm.. sebab lama sangat tak guna, cell-cell sume dah mendap. hm...

duduk rumah dah dekat 5 bulan eh? hm.. yekan jelah~ dah dua tiga kali gak ikut mak pergi kelas golongan vateran nih. biasanya ikut mak sebab ada urusan lain. dan kebiasaannya juga sebab terpaksa. tapi lama-lama, terpaksa tu bertukar menjadi rela~ :)

hari ni pergi kelas bahasa arab dan hadis. dekat masjid kajang jak. cantik masjid tuh. credits to dato' ujang bagong~ :) sejam belajar arab, sejam belajar hadis.

masa belajar arab tuh.. hm.. rasa macam takda cikgu sebaik my ustaz solah! dia boleh buat saya faham apa yang saya belaja. terima kasih ustaz ajaib!! >.< ustaz yang ajar kat masjid kajang tuh datang dari seberang. ok lah dia ajar. faham la gak. sebab dah pernah faham suatu masa dahulu. tapi masa tuh, ishk! teringat kat ustaz solah jek!! belajar arab, tak ada apa nak diceritakan sangat deyh~ belajar macam korang-korang belajar kat sekolah gak lah.

sekarang nak cereterita pasal pelajaran hadis. bukak topic pasal dajjal. huh! dajjal. dahsyat betol makhluk nih. haih~ jap-jap amik buku. tak hingat nak tulis apa nanti..... ok! dah buku dah depan mata~ :) 

DAJJAL~ 


takda satu tempat pon yang dajjal tak pernah jejak. kecuali dua tempat iaitu madinah dan mekah. sebab dua kawasan nih haram bagi dia. lagi pun, tak ada satu jalan pon tuk dajjal tembusi untuk ke dua tempat. kalau ada pun, jalan tu digaja oleh malaikat-malaikat yang berbaris. (maksudnya, macam pengawas buat lorong tuk masuk kelas ni zaman sekolah rendah lah.) dan, dajjal tu turun di satu kawasan padang pasir yang sangat tandus. kawasan tu tandus sebab pasir da masin. so, takada apa yang boleh tumbuh di situ... masa di dajjal ni turun.. akan berlaku 3 kali gempa kat madinah. masa gempa tuh akan berlari lah manusia-manusia yang fasiq, kafir, dan munafik. memang tu tujuan Allah buat gempa kat madinah. nak bersihkan madinah daripada golongan-golongan nih.   *ada faham tak apa saya taip nih? ayat agak erk?!! heee senang cerita, madinah berlaku gempa 3kali. orang2 yang tak beriman akan lari keluar. maka, ini lah tanda-tanda dajjal dah mari... hadis riwayat muslim~ :)

yang akan menjadi bala tentera dajjal ni nanti ialah orang-orang yahudi. seramai 70 ribu ketul manusia. manusia2 nih datang dalam keadaan yang lengkap dengan senjata segala bagai lah. dan manusia2 nih datang daripada iran. dari arah sana lah maksudnya..  *masa ni ada sorang pakcik tua kata. dia nih kerja kat jabatan audit kot? hm.. dia kata, yahudi dekat iran ada 80 ribu tak silap. so, lambat lagi la eh? hm.. tu saya tak tahu lah~ luar pengetahuan saya yang cetek nih. :)~



nabi bersabda: masa dajjal datang, akan lari mereka yang beriman ke gunung-ganang untuk menyelamatkan diri daripada fitnah dajjal. tapi, mereka yang tak beriman tu, akan pergi kat dajjal. minta serba serbi pertolongan lah gitu~ hm... *masa ni ada pula makcik tu selitkan. masa nih dah takda solat jemaah lah ya ustaz? ustaz pun jawab, nabi ada bersabda.. erm... apabila kamu ada dalam kalangan yang mana kebenaran itu jadi batil, dan batil itu jadi benar, maka.. pergilah kamu ke tempat-tempat yang takada orang untuk beribadat. kerana itu lah tanda-tanda dajjal nak mai~ *hm.. saya tak salin lah dari sapa kepada sapa sampai ke rasulullah tuh. saya salin isi hadis nya sahaja.


hm.. sini ada kisah. diceritakan oleh sorang sahabat nih. hm.... cerita dia macam nih. pada satu hari.. ada seorang yang beriman (OB) nih. datang ke tempat perkampungan dajjal. maka, beliau disambut oleh orang suruhan dajal ni. bila dia datang tuh, tentera dajjal (TD) interview dia (OB) berikut adalah perbualan mereka.
TD: kamu nak kemana?
OB: nak jumpa dajjal.
TD: adakah kamu nak beriman pada dia?
OB: aku hanya beriman pada tuhan ku yang satu.
TD: BUNUH DIA!! 

tapi, di tegah oleh sorang lagi TD. dia suruh bawa OB jumpa dengan dajjal nih.
sekarang, OB ada depan dajjal. maka...

DAJJAL: sembah lah aku. sesungguhnya engkau akan selamat.
OB: oh tidak sama sekali. aku hanya beriman pada tuhan ku yang satu.

dajjal marah. dia pun suruh orang telentangkan OB ni. lalu dia suruh tentera dia siksa orang nih. dia cakap 'siksa dia! pecahkan kepalanya! pukul punggungnya! dan pecahkan perutnya. lepas tuh.. dajjal tanya lagi. "sekarang, apakah kamu beriman pada ku?" maka, orang beriman tu pun jawab "oh tidak-tidak-tidak.. sekrang aku makin jelaslah bahawa kamu ini dajjal. makin kuat iman ku pada tuhan ku yang satu" dajjal tak puas hati. dia belah pulak orang tu sampai terbelah dua. dajjal tanya lagi. tapi, jawapan orang tu tetap sama. dajjal dah geram sangat, lalu dia nak amik orang tu tadi untuk disembelih pula. tapi, orang tu tadi bertukar menjadi tembaga something2~ so, dajjal pun campakkan dia ke satu tempat yang nampak macam neraka. padahal itu adalah syurga.. hm... ada point yang tertinggal. orang beriman tu ada cakap. "kaw buat lah sesuka hati kau keatas jasad ku ini. maka, selepas daripada ini.. kaw takkan dapat buat keatas manusia yang lain". hm.. mesti pelik kenapa orang tu tak mati-mati even kepala dia dah dipecahkan masa firt2 jumpa dajjal lagi. hm.. dajjal nih Allah kasi dia kuasa untuk buat macam Allah buat dengan izin Allah. faham tak? maksudnya, dajjal boleh hidupkan yang mati.. matikan yang hidup.. semua lah. tapi tu semua berlaku dengan izin Allah juga..... hm.. 

last sekali nabi kata, orang ni adalah orang yang paling besar imannya terhadap Allah. dan orang nih dapat syahid yang paling tinggi.... siapa orang tuh? hm.. wallahua'lam~ 

hm... kat sini yang paling penting ialah, macam mana kita nak kenal dajjal tu. dajjal tu adalah seorang individu. sebab terlalu banyak hadis-hadis yang membayangkan sifat fizikal dajjal tu macam mana. antara sifat fizikal dajjal:

  • buta sebelah matanya. dan diantara matanya itu ada tertulis perkataan "kafir" _bukhari dan muslim_
  • tulisan kafir tuh, ada yang kata.. hanya yang beriman sahaja yang nampak. yang tak beriman tak nampak. 
  • dajjal nih ketot! kaki dia kecik. kecik sangat. rambut dia kerinting macam maggie. kulit dia hitam. burukkan?~ hm.. ni ustaz yang discribe tau! :)
hm.. itu jelah nak share pasal dajjal. sori kalau penceritaan agak berbelit or what ever.. hm.. last sekali nak cakap.. kita nih, kalau berkfikir, jangan fikir secara logik semata-mata. payah. sebab nanti kita tak nampak perkara-perkara ghaib. faham kan? so.. fikir berdasarkan ilmu. dan.. jangan nak fikir banyak sangat benda yang pelik-pelik. contohnya... betul ke Allah tu ada? kenapa  ini kenapa itu? hm.. bahaya layan soalan macam tu! boleh lari aqidah kita. sebab bisikan-bisikan soalan tuh datang daripada setan~ maka.. apa yang penting? PERCAYA DENGAN AYAT QURAN. JANGAN DOK SIBUK DENGAN LOGIK SEMATA.

hm.. ok lah. marimar dah start!! tata!!! hm.. kalau ada solan or apa-apa tersalah cakap or ada penambahan.. sila kasi tahu eh. yang paling penting.. tegur kalau saya silap. heee~

ok sekian! :) 

Monday, April 11, 2011

ERK! malam nih rasa macam.. macam.. erh!

post kali nih tak de gambar. 
dan mungkin agak tak sopan. -..-


okey.. hari nih aku dah buat kerja gila. *guna aku la eh? sekarang macam tak dapat nk guna saya. maaf.. hm... malam nih. haih~ aku sendiri tak sangka. bia betul? huh! ok2 biar aku cereterita apa aku dah buat malam nih. hm..

ok cerita dia macam nih. ada lah satu page dekat FB nih. pasal pencarian lelaki sweet tah kemende tah~ malas aku nak habiskan ayat yang ketot itu. page nih kira macam menggalakkan orang tanyang muka kat FB nih. aku serious kata yang lelaki tu, tak kesah. tapi nih yang perempuan tuh. haiyaaa. berat oh! berat-berat..

entah kenapa rasa macam ishk tak senang hati betul lah tengok page nih. rasa macam ishk! tak puas hati sungguh. haih~ nak buat sesuatu!! maka oleh sebab diri ni tak reti nk berbahasa basi.. try tanya kawan-kawan.. hm.. respond yang tak best oh aku dapat. tapi ape korang cakap tu betol sangat. sampai aku dah rasa macam tak nak buat je. serious oh. rasa macam.. hm.. haih~ erh~

TIBA-TIBA-TIBA jumpe encik takutake. dak nih hati batu sikit. sikit lah. cakaplah dengan dia pasal dilema tah hapa-hapa aku nih. sembang punya sembang, daripada dia ni lah lah aku dapat merialisasikan apa yang aku nak buat. heh?! besar sangat ke pengaruh dia kat aku? hahaha~ apa-apalah korang nak fikir~ ngeee hm.. dia pon kasi ayat kawtim punya. perh best arh ayat tuh! tapi,, macam ganas sangat pulak..
ayat dia macam nih:

alah lupe lah.. hm.. lebih kurang la eh. "apekejadah korang buat page nih? islam ke kapir? nk jadi ikon amendenya korang nih?! sepatutnya yang nk jadi ikon tuh nabi muhammad. buakn entah sape2 je. permpuan pulak. tengok lah aisyah" banyak dia cakap. ayat BAIK punya~ :) ~ tapi sebab aku tak save, tak reti nak ulas balik. heee

sebab ayat tu macam hapa je, macam ganas sangat, kononye nak tukar lah. heee. akhirnya keluar ayat tahi ayam jugak! ><  lama tau aku karang ayat. huh. tengok ayat yang terkeluar:

mencari ikon? ikon untuk apa wahai admin? ikon untuk merosakkan manusia ke? ikon untuk menjahanamkan lagi akhlak? hm?? macam tuh? saya yakin admin nih seorang muslim. kalau saya salah, kasi tahu eh. ikon kita sepatotnya nabi muhammad. bukan tah mana2 lelaki tah nak di jadikan ikon. entah HAPA-HAPA JEK! tu hat yang wanita2 terhormat tu. bangga sangat ade kulit muka yang licin lagi gebu? so, nak tayang lah? heh!tak guna la. kita ni perhiasan ja. ingat juga hawa nih kunci fitnah akhir zaman. so korang nk dedahkan muka korang yang cun melecun tu untuk siapa? cairkan hati lelaki? waste your time~ lepas nih ada lah lelaki2 yang terimbau2 muka comel korang tuh. bila dorang teringat2 bukan setakt tu jek. lebih dan lebih tahu?? then masa tu... zina dah berlaku. zina hati.. so, kepada anda yang molek2 belaka tuh... kesian. dapat dosa kering 24 jam. dan kepada admin yang menubuhkan page tak guna nih, lagi best! lagi banyak dosa hang! sebab menggalakkan lagi apa yang berlaku. so, wahai admin.. kaw fikir lah ape yang kaw buat nih ade kebaikan ke?? ade manfaat?? hm.... aku just cakap sekadar nk memberi peringata. dalam quran ada kan.. (manusia itu dalam kerugian kecuali MEREKA YANG BERPESAN2 DENGAN KESABARAN DAN KEBENARAN)


tu yang aku post kat wall tu. dah siap taip nak tekan share pon takut. erh. bukan takut tau. tapi rasa yang macam mana entah~ tak tahu nak kata. cuba lah try sendiri. heeee at first, aku tak serang terus oh. bajet macam nk try baik-baik lah konon~ padahal hati erk?!!!


entahlah... sejak kebelakangan nih aku sendiri rasa macam aku nih lain macam. lain macam mana, aku pun tak tahu. haih~ aku rasa macam.. hm.. tak gunalah setakat nak cakap belakang. apa dapat? tak ada apa yang berubah pun kan? so, bagi aku, kalau tak suka tu, terus cakap. aku bukan maksud fire eh. maksud aku.. hm.. pandai-pandailah. guna cara sendiri. kakak aku pernah cakap "dalam diri pendakwah nih kena ada lembutnya. tapi bukan sentiasa. ada time kita kena keras. hapa ingat dakwah tu satu cara je ka? dah tak boleh kot tu, kita try kot ni pulak.." banyak dia cakap. hm.. bab dakwah-dakwah nih, aku tak reti nak cakap sangat. sebab aku bukan buat pun... nak tegur orang pon... haih~ macam lah syumul sangat aku nih. ape dah~~


hm.. cakap pasal tegur orangkan.. kawan-kawan aku ada cakap tegur orang yang rapat-rapat tengan kita tu lagi penting. yup! aku setuju tu 300% *bak kata ustaz solah. :) tapi bagi akulah.. kawan-kawan yang dekat dengan aku tuh, ada ramai lagi kawan yang seangkatan yang boleh tegur salah silap semua bagai. sebab kita satu pemikiran satu malaysia. *heh ape kaitan?!! penting jugak oh keluar daripada lingkungan lama kita. iaitu lingkungan selamat. "safe zone"~ ye lah. sampai bila kita nak cakap bab agama dengan orang yang pemikiran lebih kurang kita-kita ja? bila kita nak keluar? kembangkan skill gitu~ entah lah. ni pendapat aku aja. setiap orang pendapat berbeza. pendapat kita tu pon based on pengalaman kita sepanjang umur kita... aku lain, kaw lain, dia juga lain. jadikan yang lain-lain itu unik. gunakanlah kelainan itu. sebab daripada kelainan tu lah hidup berwarna-warni *tak ada kaitan~


sekian sahaja. post nih agak kurang sopan. ye, saya tahu. *eh ada ke post aku yang sopan? macam tak -..-!




oh ya! the end of the stori is, aku di remive oleh page jahana** tuh. malah aku juga di block oleh admin ta***a tuh.. dan, paling penting post tuh kena remove sekali. x ramai pon dapat baca. heh! sorang je sempat like. then dah hilang. tak ape-tak apa.. aku ada lagi jalan nak buat macam mana... heeee


kat sini sekali lagi aku nak rakamkan berjuta terima kasih kat encik TAKUTAKE! ada guna juga kaw ni eik? hahaha kidding2~




akhirnya ku berjaya!! 
alhamdulillah~
:)

card reader..

sampai sekarang tak boleh terima hakikat card reader hilang 
:((

lagi-lagi dan lagi! masalah cinta tak berhenti!!

ishk! bosan betul la tengok update status friend kat FB tu. erk! sakit mata oh! alih-alih masalah cintan cintun. euww~ apa kaw hengat kaw sorang je yang bercinta? heh! antara update status hari nih


dari perempuan kepada si lelaki:
misssssssss u moreeeeeeee!!!!


ni pulak bunyik orang jeles~:
Kau sorok jea lah status kau in relationship ke engaged ke nikah ke menyunting ke kahwin lari ke hape ke tetap org akan tahu lah ngok . Gampang !


murah sangat perkataan nih. macam pasir~:
I love u!!!


gedik! bartunang konon~ eleh tak kawin lagi lah~ itu pun nak hebah satu dunia!
sEr0NoKNyEw bTuNanG! hiikk...♥
HAHAHA!!





ishk banyak yang amat sangat lah pasal ungkapan-ungkapan jijik nih! yek!! hm.. eh jap! jangan fikir saya jeles ke hapa ke bagai sebab tak berpartner. heh! buang masa tenaga jek nak berjeles seba bagai~ tolonglah tak payah post benda-benda tak guna nih. kalau korang post, haih~ satu dunia tahu korang buat dosa. haih~ nak tegur je rasa.


oh napa tak teur terus je eik? hm.... macam mana tuh? kalau orang yang kita tak kenal, memang senanlah. kasi fire kawkaw punya. hebat~ -..- tak baik lah gitu~ haiyaaa 


lepastu-lepastu ada pula yang buat 'inrelationsip with blablabla' sapa kesah oh korang nak buat apa. heh! masa bercinta tu huh memang tak hengat dunialah~ ke terlebih ingat sampai tak ingat apa-apa dah?


dan-dandan bila clash ke, bergaduh ke, naik lagi status yang entah hapa-hapa! perh! senang citer lah kan, tak payah bercinta! nak suruh kawin. tapi nanti banyak pulak janda eik? so senang citer, zaman belajar nih.. belajar lah eh. tak payah nak berat-beratkan kepala dengan hal-hal lain~ 


masa bercinta memang lah yo oh-yo oh! nanti masa kawin. heh! apa yang ada? habuk pun tarak!!

lawyer :)

assalamualaikum~

attention! entri nih berjela~ so takes times~ :)

entah kenapa lately nih ishk! malas betul nak taip-taip-taip nih~ -.- malas yang amat. sekarang ni pon macam.. erh~ tapi disebabkan FB tetibe je hilang~ so 'terpaksa' cari jalan lain nak hilangkan bosan. oh~ pembuangan masa waktu dan time sebenarnya~

tadi baru je lepas baca blog doi. one of my friend~ hm.. tak tersangka la pula yang dia pun ada cita-cita yang sama dengan saya. nak jadi peguam. oh sangat dan teramat setuju dengan pendapat dia. nak kasi link blog dia. tapi, FB ku tergendala~ entah kenapa.

sedikit yang dia cerita dalam blog dia eh. hm.. ramai yang pandang serong seserong-serongnya kepada si peguam. ramai yang beranggapan jadi peguam sebelah kaki masuk neraka. huh! berat tuh menghukum orang macam tu!!! kerjaya yang hinadina lah~ alah seribu satu macam pandapat orang kasi. hurm.. tak apa-tak apa. itu pendapat mereka. sebenarnya, ishk! rasa macam erh! nak tum**k je orang-orang tuh. tapi ape guna eik? *naik court nanti kena saman! HAHAHAHA



ada juga yang tanya, kenapa dah bulat sangat tekad nak amik law. jawapan: hm... :) senyum je. sebab yang bertanya tu tujuan nak menyerang~ well, even ada kebolehan nak bertegang urat, tapi apa makna eik? hm.. sebenarnya start nak amik law sejak kak yana jadi one of my family member. kak yana nih kakak ipar aku lah gitu~ :) agak suka bergosip dengan kak yana nih. heee~ ada jugalah dia cereterita pasal jadi peguam segala. dengar cerita dia naik court.. uruskan fail-fail tah kemende~ *imah bukan tahu pun fail ape kak yana~ ngeee hm.. start masa tu lah eih!! macam best jak jadi peguam. masa tu baru nak start berbunga-bunga bahagia menjadi peguam. lepastu, lebih tergedik-gedik nak jadi peguam bila my kak yana and my bancik buka firma. perh! lagilah!! lagi nak tergila-gila nak jadi peguam. hm....

reaksi orang bila den kabo den nak jadi lawyer. "eh!! tak payah lah~ kamu nih~~ nanti bela orang yang salah~~ blablabla"   "peguam? kamu tak takut neraka??"  ishk! macam-macam!! -.- grrrr~ apa-apalah~ korang tak pernah terfikir ke kepentingan peguam? kalau korang kena saman kah, korang kena tuduh kah, atau apa-apakah, siapa korang nak cari??? haih~ yang penting kat sini.. kena jadi peguam yang jujur lagi tulus lah. hati kena 'lutsinar' means bersihlah~ kes-kes peguam yang putar belit cerita 720 darjah tu sebab dah kabur dengan duit la tuh. hm.. satu lagi. sapa nak kaya cepat, jadi peguam. he he he bidang yang cukup mencabar sifat amanah dalam diri masing-masing



pasal bela orang yang salah.. pasal hakim menangkan orang yang salah sebab rasuah, tu ketepikanlah. dosa-pahala kita serah pada Allah. alah undang-undang dunia. dunia-oh-dunia... sampai mana sangat? setakat hidup kat dunia jelah. dah mati nanti, heh! tak pandang dah undang-undang dunia nih. tapi lain cerita kalau guna hudud eh! so, pasal keadilan.. hanya Allah je yang boleh kasi. kepada yang teraniaya, jangan risau.. Allah akan balas setimpal nanti kat sana. kepada yang menganiaya... hm.. siap-siap lah nak menghadap mahkamah Allah~    kita kat dunia nih.. aduh~ sedetik cuma.... banyak benda yang kita kena buat. sampaikan kita rasa macam lama je nak hidup kat dunia ni. tapi ingatlah! masa semakin hari semakin singkat...... takutlah pula fikir pasal nih. preparation erh! tak pernah sempurna!! oh Allah~

law ni terbahagi kepada dua. yelah~ sekularisme kan~ nak buat macam mana. semua terpisah~ dah-dah-dah! cukup membebel tuh. hm... law nih ada dua. pertama, conventional law. *betul ke eik? satu lagi syariah law. well, saya rasa semua tahu kot peranan kuasa dan KUASA kedua-dua bidang nih. dua-dua berkaitan dengan undang-undang.. tapi kedua-duanya juga berbeza. dari segi kuasa, mahkamah sivil lah menang. tu tak payah citer~ segala undang-undang semua.. hm.. daripada situ jugalah. *kak yana kalau salah tolong cakap eih :) mahkamah syariah ni pula berkuasa dalam bab-bab NKCR stand for *nikah-kawin-cerai-rujuk* termasuk jugalah pasal pembahagian harta pusaka, hak jagaan anak.. alah berbagai-bagai lah. macam dalam buku teks syariah F5 tuh. hm.. tu part mahkamah syariah. mahkamah sivil pula, dia lebih kepada undang-undang negara. hukuman mati mandatorilah~ erm.. semua yang anda-anda-anda lihat lah. hah! pasal saman-saman beribu punya kes tu pun under mahkmah nih. kan kak yana kan?? ngeee~



hm... sekarang nih nak sebut tentang kepentingan. haih~ macam mana nak cakap nih? hm.. ok macam ni lah. undang-undang negara kita sekarang, banyak dipelopori oleh sang india *sensitive ka? tak kan?? kan? kan?!! hm... india tu satu hallah. satu hal lagi yang lebih besar adalah... orang bukan islam. hm.. tolak pasal kaum. takut nak sebut. yelah~ 1malaysia pakjibkan~  hm... abah ada cakap macam nih 'nanti jadi peguam, jadi pelaksana undang-undang manusia. buat hapa. ' ayat abah lebih kurang macam tu lah~ hm... pada pendapat saya lah~ kita dah tak boleh larilah daripada mengikuti undang-undang buatan nih. sebab apa? sebab kita memang bernaung di bawah undang-undang tu. nak tak nak, kita kena dan mesti patuh serta taat kepada undang-undang buatan nih. nampak tak betapa kita tak boleh lari daripada benda ciptaan nih? nampak kan? so, tak ke penting orang islam jadi lawyer. yelah.. kalau saudara kita yang teraniaya, siapa nak bela beliau? harapkan orang bukan islam? heh! ma'assalamahlah~



maka, fikir-fikirkanlah.. jangan pandang serong kat peguam just sebab segelintir yang erk!! jangan terus kondem kengkawan yang bercita-cita nak amik bidang nih. hm.. ni fikir panjang la eh.. insyaAllah.. satu hari kita boleh buat perubahan dengan sistem kehakiman kita. perubahan yang macam mana? for sure perubahan ke arah kebaikan~ insyaAllah satu hari nanti kita boleh memartabatkan undang-undang islam? hudud? hm... make something new dalam perlembagaan. yang mana, akan lebih mengukuhkan kedudukan orang islam. insyaAllah lebih mudah untuk berdakwah... kan ada tuntutan anak tak boleh ada agama sampai umur 18 tahun. masa 18 tahun tuh, suka hati si anak nak masuk islam, budha, hindu, kristian, nasrani alah bagailah~ kalau kes cerai sorang islam, sorang lagi murtad... anak macam mana? hm... berebut-rebutkan? padahal dalam islam dah gariskan dah macam mana.... lihat kes makcik lina joy~ haih~ :(( hm.. cakap pasal hal anak ni kan.. cuba anda-anda-anda try cari cereteria pasal natrah. tengah dalam misi menghabiskan buku tebal kissah natrah. tengok kehidupan dia macam mana. tengok sekali mentaliti orang melayu-islam masa tu macam mana. betapa mereka ambil beratnya bila mak bapa kandung natrah nak dia masuk kristian. betapa besarnya isu pasal murtad nih. tapi lihat lah fenomena sekarang.. betapa mudahnya tengok orang islam yang murtad... merata-rata. apa masyarakat kita buat? hm.... nothing~ nothing! sebab? hm... tak tahu undang-undang. setakat nak jadi hujah kat warung kopi based on berita harian or metro or utusan.. nak buat hapa?! bising-bising macam tu jak~ perubahan tada~~~



hm... tak tahu nak kata apa. tapi saya secara peribadinya, tak berapa nak syorkan kawan-kawan amik syariah law sahaja atau sivil law sahaja. sebab kedua-duanya ada kepentingan dalam kehidupan... so senang citer, amik dua-dua. :) target saya kalau masuk part nih? I WANT TO MAKE A DIFFERENCE!! :)  mampukah? hm.. belum cuba belum tahu.. :) ngee bercita-cita besar oh!

bagi saya sekali lagi.. beranilah pasang angan-angan. tapi  jangan setakat angan-angan. pelaksanaan mestilah hebat! hm.. jangan takut nak berangan. sebab... banyak benda yang ada sekarang nih bermula dengan satu angan-angan. tak ada apa yang mustahil. insyaAllah semuanya boleh dengan izin Allah~ :)

Sunday, April 10, 2011

ahad yang indah~ :)

tiba-tiba rasa macam lama ja tak membuang masa depan komputer. heh! lama kemendenya fahimah oi! mengarut jelah!



hari ni hidup macam biasa jelah. bangunpagi heeee 'awal' teramat. so dapatlah 'tazkirah' percuma daripada ibunda tercinta! hari ni kak pujah balik. yipie!! dah lama dia tak balik. *baru 2 minggu. disebabkan beliau ada urusan, maka, saya dengan sukarelanya menjadi baby sitter kepada anak beliau. maryam!! :)

hm.. sebab jadi baby sitter kepada budak baik ni lah hidupku menjadi indah. eh seronoknya ada anak. eh jap-jap! bukan tak sabar eh. tapi-tapi-tapi... erh apa-apa jelah -.-cakap pasal bayi ni kan, adakala dia buat kita ketawa. adakala marah. adakala geram. tapi, itulah dinamakan anugerah.

saya: mak bestnya ada anak.

mak: memanglah best. tapi kadang-kadang tu geram juga!

saya: memang lah... tapi mak, kot ye pon geram, jangan lah sampai mati anak tu dibuatnya. tak faham lah! -.-

mak: dah tak ada iman.. memang macam tuh.

saya: mak, mak ganas jugak dengan anak-anak mak. tapi nape takde pun yang patah riuk.. hahaha

mak: hahahaha mak acah je tuh! tak tak buat anak mak betul-betul. main-main ja. itu lah yang dinamakan pendidikan. bukan macam yang berlaku sekarang nih. penderaan je lebih~

hm.. kesimpulannya, sesapa yang dah ada anak tuh, sanyangi anak anda. ecewah~ poyo jak -.-. kita mendidik bukan mendera. *macam kempen anti penderaan kanak-kanak la pulak. tapi, cuba korang fikir-fikirkan balik, tak fahamkan orang yang boleh tibai anak samapi hm.. tak tahu nk kata~



nk upload gambar!! oh card reader!! tak jumpa-jumpa. eh?!! bukan anak naga telan ke? weh anak naga!!!!!! pulangkan card reader aku!!!!

Friday, April 8, 2011

ALHAMDULILLAH! SAYA DAPAT INTERVIEW NIH:


TAHNIAH
ANDA LAYAK UNTUK MENGIKUTI TEMUDUGA
PROGRAM DIPLOMA TAHFIZ AL QURAN SESI 2011/2014
Nama : FAHIMATUL HAKIMAH BT MOHAMMED ZABIDI
No. Kad Pengenalan : 940101105574

PROSES TEMUDUGA PROGRAM DIPLOMA TAHFIZ AL QURAN SESI 2011/2014
Calon dikehendaki menjalani sesi temuduga hafazan dan ujian bertulis
(calon diberi satu mukasurat al Quran Mashaf Uthmani untuk dihafaz dalam masa 1 jam).



perasaan apa yang datang nih? seronok? takut? 
erm.. apakah dia?
atau lebih kepada ketidak yakinan diri? hm....
YA ALLAH~ PERMUDAHKANLAH JALAN KU INI~ 
AMIN~~


Tuesday, April 5, 2011

empat bulan

assalamualaikum~


pejam-celik-pejam-celik dah empat bulan duduk rumah. bercuti. memang cuti sakanlah!
dalam masa empat bulan nih, apa yang aku dah buat? hm.... banyak mana sangat eik masa dimanfaatkan?
ni pun baru tersedar dah empat bulan cuti. bila kat FB ada kawan tanya soalan cepumas.
wah thanks kawan! >.< kalau tidak, aku sendiri tak sedar dah empat bulan cuiti...

hm... cuti SPM. cuti paling panjang masa zaman belajar nih. masa zaman kerja nanti pun, ini lah cuti yang paling panjang. cuti orang pantang pun tak selama cuti SPM.

dalam masa 4 bulan nih, jom kita revise apa yang kita dah buat. bagi yang bekerja tuh, konfem-konfem lah tak ada masa yang terbuang. insya Allah. ni! bagi orang yang macam aku nih. penganggur terhormat. ape cereterita? duduk rumah sajakah? goyang kaki. bangun breakfast pun entah-entah pukul satu tengahhari! semua tunggu bibik yang buat. celik je mata, on tv, on komputer. online~~~ sampai lah malam. agak-agak dah menagntuk, tidur. heh! bosannya hidup macam nih. wahahaha



hm.. masa mula-mula cuti itu lah tabiat harian saya. *tuka balik guna saya. tadi lupa :p sampailah rasa jemu. rasa macam erh! lemau gila! -.- macam useless pun ada juga. memang useless pun. masa tu, kesian kat emak. hahaha penat mak nak kena marah anak dara bertuah dia nih. disebabkan dah bosan yang teramat sangat, kononnya cari kerja. kerja lah depan umah tu. jadi kuli orang. mak tak suka pula dah~ hm.... maka, amik keputusan berhenti dan jadi suri rumah tangga untuk mak dan abah.

wah!!! kerja suri rumah nih huh! penat!! penat yang amat ke? boleh juga lah nak cakap macam tuh... bangun pagi buat breakfast. tengah hari lunch. petang, minum petang, malam dinner. tu bab makan lah. kena masak.... bab kemas rumahnya? bab urus baju kotornya? bab nak basuh bilik air nya bagai~ kemas bilik. erh! penat-penat..... masa duk rajin tuh, komputer nih saya pandang sebelah mata ja. heh tak ada masa nak ber online~ heeee tapi masa rajin jelah. sekarang nih masa malas... heeee online je kerja. ngeee ^^. so, kepada mereka yang tak ada bibik tuh, rasanya tak lambat lagi kot untuk tolong mammy and daddy korang. even ada bibik pun, buat lah kerja sikit-sikit. saya tak duduk rumah taman. rumah taman memang tak ada kerja sangat. saya duduk rumah kampung. kerja? heh! tak tersenarai banyaknya. mana nak bagi makan ayamnya, siram pokok nya, heh -.- tak terkejar.... hebat kan mak-mak kita boleh buat semua?!! rasa kagum tak? macam tu juga dengan ayah-ayah kita. even dah penat kerja, boleh lagi kemas-kemas laman. heeee saya tak suka main tanah. so, bab bunga-bunga nih memang surrender awal-awal pass kat cik baby. ngeee. bab masak pun, aduyai~

the chef  :)


the gardener :) 


the cleaner :)


kasi makan ayam! mereka busuk
menyebabkan saya juga jadi busuk
grrrrr 
*anak naga kaw suke ejek aku bau macam ayam. memang pon! >:(


disebalik kepenatan buat kerja, ada rasa puas. puas bila tengok rumah cantik.. puas bila tengok mama dan papa seronok tengok rumah mereka cantik.. dan paling puas, tak ada TIKUS!!! *wah! wa benci tikus. hm.. masa duduk rumah ni, rasa makin rapat dengan mak. yelah bangun pagi, sampailah nak tidur balik, muka mak lah yang saya lihat. beliau cantik! yaw!! >.< dengan abi pun sama. Alhamdulillah~ andai kata kehadiran saya kat rumah ni memang betul-betul useful untuk my parents, Alhamdulillah. tapi, tak rasa macam tu. sebab seharusnya cuti yang begini punya lama boleh buat lagi banyak benda kat rumah nih. ngeee ^^~



no more tikus!! yess!!


puas hati yipie!!! 
>.<


lepas tuh, masa kat rumah nih.. rasa hubungan dengan Allah sekejap hampir, sekejap jauh. macam bermusim pulakan? hahaha mak selalu marah sebab taknak ikut pergi surau. ngeee^^ teruk  erh! tapi entah kenapa sekarng nih, ok je kot pergi surau tu. tak ada lah rasa macam nak mati pun. yelah even bagi perempuan tak wajib ke surau, tapi seandainya boleh pergi tu kan bagus.. hm.. hopefully kekal lah rasa nk pergi surau nih. heee. duk rumah nih banyak kali dah nak cuba puasa macam kat sekolah dulu. cuba jelah. tak pernah berjaya lagi setakat nih. haiyaa apa entah yang ada kat rumah nih. haih~ iman------ nipis kulit bawang deyh. dengan makanan pun tak tahan. aduh nafsu-nafsu~ 



tu jelah gamaknya yang nak cerita pun. ada lagi nak cerita. tapi rasanya macam erk?! tak nak cerita. hahaha. ok dah-dah cukup-cukup. saya nak manfaatkan masa yang saya ada ni untuk berbakti pada mak abah. insya Allah. wish me luck yah! >.< 

MIMBIBIKKAN DIRI UNTUK MAK ABAH TERCINTA!! 
>.< LOVE YOU MAK ABAH!!!!
NGEEEE
~^^~

big thanks


khas untuk mereka yang meng 'up' kan saya bila saya rasa.. erh!
mereka? hm.. 2 orang je kot?
first, my KAK BABY ONG ONG >.<
second, MANGSA BULI aku masa zaman kanak-kanak.
terima kasih atas semua kata dorongan dan semangat.
dan yang paling penting, kata-kata yang menyakinkan bahawa
saya tak berada di jalan yang salah.
dan, bila mana saya macam tersasar, SILA TEGUR!
jangan biar tau!! ok! sayang korang semua!!

>.<
yay!!!!

<3 <3 <3