Friday, September 2, 2011

tolong perlahankan speaker itu




semalam baru terbaca satu artikel tentang isu pembesar suara di surau-surau dan di masjid-masjid. isu ni berlaku dekat pulau pinang. dan dah difatwakan larangan menggunakan pembesar suara atas beberapa perkara. sehinggakan azan pun perlu diperlahankan volume speakernya.




apakah yang berlaku sebenarnya??

dah lama tak tengok berita. tak suka tengok tv. baik cerita or whatever. if ada merlin nak lah tengok. hee^^ hm.... back to the topic. dapat link tu daripada facebook lah that's for sure. hm...

disuruh perlahankan antara sebab dia.
  1. menganggu ketenteraman orang lain. lagi-lagi yang non-muslim.
  2. baca quran bukan sunnah nabi
  3. non-muslim dakwa kita berdakwah kat depa. kacau hak agama. menghina agama depa.
tu antara yang ingat lah. hm.. saya nih suka melawan hujah. eh yek? just nak lontarkan beberapa pendapat je lah. pasal ganggu ketenteraman orang lain. hm.... ok nih saya terima lah. tapi menganggu sangat ke sampai perlu jadi macam nih? yang konsert, musik yang terlalu kuat segala bagai tu tak menganggu ke? i just wonderlah. haih~ selalu menggunakan alasan Islam itu agama yang tolerate. betul. memang islam agama yang sangat tolerate. there is no objection from me ^^ tapi tulah cuba fikir balik. benda baik macam nih jadi isu. tapi benda yang dah ternyata haram kenapa tak dibangkitkan untuk sebuah perbincangan. lagi pun, bagi saya lah benda ni sepatutnya tak menjadi isu. sebab dah jadi uruf pon kat malaysia nih.

bukan sunnah nabi. yep. memang betul baca quran kuat-kuat nabi tak suruh. malah dikira berdosa kalau baca quran kuat-kuat masa orang tengah tido sebab boleh kacau mereka. yep betul.. tapi macam dah dikatakan tadi lah. dah jadi uruf (kebiasaan). tapi tengok tempat juga lah. kalau tempat tu tak sesuai, banyak yang bangun membangkang lebih baik jangan bukak. tapi kalau tempat tu semua penduduk boleh terima... boleh diteruskan. see islamkan really tolerate. :)


satu penghinaan ke? anda rasa? hm.. tak tahu nak cakap macammanalah. mungkin kita terlalu tolerate sampaikan kita dipijak-pijak dan diinjak-injak. memang hakikatnya kita perlu berdakwah kepada semua orang sebab itulah tujuan penciptaan kita. hm.... tak rasa satu penghinaan. kita tak lah ejek agama depa bodoh sebab dok sembah benda yang dibuat oleh tangan sendiri. sembah binatang dan sebagainya. we are not saying that.... hm.. part yang kacau kebebasan beragama. hakikatnya siapa yang kacau siapa? atau tak ada siapa yang kacau sesiapa. kalau orang india mati, ops! meninggal dunia. jenazah. eh mendiang tuh akan diarak menggunakan van orang mati sambil dimainkan gendang tah segala bagai. tak kacau ketenteraman orang lain ke ?_? kalau cina pun sama. masa ada orang mati pun buat bising gak. tak kacau hak orang ke tuh?? kalau india (kat rumah ada jiran india. masa dia nak sembah benda tuh, di bunyikan loceng dengan sangat kuat dan lama) tu tak menganggu? yang tu lagi lah sakit hati. cuba fikir balik. hm.... kita toleransi. tapi adakah kita TERLALU bertoleransi sampaikan mereka mengambil KESEMPATAN?

azan pun nak diperlahankan. what the..... dikatakan menganggu. haih sedih lah macam nih. namaje negara islam. islam hanya pada nama. inilah dia. aduhai malaysia.. sudah merdeka selama 54 tahun tapi betul ke kita dah merdeka secara total? azan. memang perlu di laungkan dengan suara yang kuat. supaya orang dengar. kenapa bilal yang laungkan azan? sebab suara dia kuat. nyaring. lantang. jelas. nabi juga suruh bilal laungkan azan kat tempat tinggi. supaya orang ramai dengar peringatan to have a date with Allah...

kesimpulan kat sini stand saya adalah tidak bersetuju untuk memperlahankan azan. tapi bersetuju sekiranya bacaan-bacaan lain selain azan dihazafkan atau diperlahankan. based on ustaz asri's opinion.

terasa seperti Islam itu diperkecilkan even berada di negara islam. adakah malaysia akan jadi macam turkey semasa zaman pemerintahan kamal artantuk?? ada kemungkinan tak untuk jadi begitu...



RENUNG-RENUNGKAN DAN.... SELAMAT BERAMAL!


1 comment:

takutake said...

Siapo yang bagus sangat suruh perlahankan azan nih? Amboih. Suka suki depa ja.

Good entry Fehmah.