Monday, October 24, 2011

sudah biasa

dah biasa dengar orang berzina. tengok je kosmo hari-hari ada je mayat yang tak kenal erti hidup dalam tong sampah. ada yang dah kena cincang-cincang pun. ada yang dak kena potong-potong. dimanakah nilai sebuah kemanusian itu?? YA ALLAH kejamnya manusia nih. keji nya kami ini YA ALLAH..... ampunkanlah dosa-dosa kami...

kat sini nak bawakan beberapa kisah. kedua-duanya dapat daripada kawan. boleh ambil iktibar.

kisah pertama sahabat dari kolej 

masa tu masa liqa' al-mulk. seorang sahabat berkongsi rasa dalam slot tazkirah. dia menceritakan tentang seorang kawan dia yang dah selamat mempunyai seorang bayi lelaki *taksilap* yang sihat. sedangkan kawan dia ni seorang yang sangat lah. baiklah yang amat. malaikat gitu. tahu-tahu lepas je bercintun, dah termengandung pulak dah... salah siapakah? hm.. nak kata kat sini, wah senangya nank "buat anak" bersepah-sepah. dimanakah nilah maruah seorang wanita Islam itu? dimana?!!!

kisah kedua 

dapat call daripada zezuri. dia cerita pasal room mate dia. pun sama jugalah. baik. pijak semut tak mati. faham dan mengerti tentang agama nih. tapi mungkin pada tahap penghayatan itu masih belum capai. ok... kita namakan dia dengan gelaran PEN. pen ni baru je kenal seorang hamba Allah nih. pendekkan cerita, dorang pun bercintun..... haih~ senang jekan nak serah hati kat orang. macam tak ada nilai langsungkan? sambung balik. dorang nih baru jelah bercintun. nak tahu tak?? itu lelaki sudah minta mahu buat "itu" maaa!! OH MY GOSH! what happen here?? mintak macam mintak pinjam pemadam je. weh senang gila lah. pen sebagai seorang yang tahu pasal agama nih pun katalah dengan penuh kelembutan dah keyuannya.... tak boleh dosa segala bagai macam. baguskan budak nih. lepas tuh laki tu pun merajuk. Pen pegi pujuk!!! perh! memang kata bo*** betul lah perempuan nih. lepas tuh Pen buat pengakuan kat kawan room mate dia. cakap macam nih "aku nih risau jugak sebenarnya. kalu dia pujuk-pujuk aku, aku boleh je cair. lepas tuh aku kasi" weh?!!!! tahu pun kaw! tapi......... nak jugak stay dah sedar tuh, campak jelah lelaki tu dalam bermuda triangle. hilang. lenyap terus selamanya dari muka bumi nih. 
see ni baru dua kisah. kita tengok betapa murahnya maruah seorang wanita islam itu. betapa keji nya seorang lelaki islam itu. bukan berfungsi sebagai penyelamat. tetapi pemusnah! tahu.... korang sume mesti ada kisah lagi dahsyat kan? tak kesah lah... nih saya cerita bukan nak mengaibkan. tetapi nk memberi sedikit pengajaran kepada diri sendiri dan juga beberapa ketul pembaca blog faqir ini....

bincang tentang sesuatu tanpa memiuncangkan langkah mengatasi adalah sesuatu yang sia-sia. untuk kisah pertama, insya Allah sahabat saya selalu meng follow up kawan dia tuh. kasi kata-kata semangat. supaya kawan dia tuh terus bernafas dalam jiwa kehambaan. yelah dah terjadi nak buat macam mana kan?? hanya bertaubat kepada MAHA PENERIMA TAUBAT...

ni kisah yang kedua nih. masih belum terlambat untuk kita selamatkan dia dari tipu daya dunia yang sangat indah pada nafsu kita sebagai seorang manusia yang selalu alpa.... sekarang tugas kitalah untuk tarik dia keluar daripada landasan maksiat tuh. maka, saya pun nasihatkan kawan saya supaya mendampingi kawan dia tuh. supaya tak terus hanyu hanyut dan hanyut..... tapi alasan sahabat saya tu, busy belajar. hurm.. inilah sistem pendidikan negara kita. terlalu ke-buku-an. tak ada nak terapkan tangungjawab kepada masyarakat bagai. semuanya "pakar penjual ikan terlari dunia" tu yang berpecah-pecah. semua nak jadi "penjual ikan". wahai sahabat, kalau bukan kita yang tolong sapa lagi?? nak harapkan siapa? kalau semua orang sibuk dengan hal masing-masing, siapa yang nak jadi pemikir untuk masalah ummat kita sekarang nih?? siapa yang nak majukan agama kita? siapa?? renung-renungkan lah..... ingat! kita mesti sentiasa meletakkan diri kita di tempat orang yang bertanggungjawab. kalau semua orang berfikiran macam tuh, insya Allah selamat kita sini dan sana. biiznillah......

duhai sahabat, ayuh gerakkan langkah kita sebagai seorang daie!!


kisah edisi lain di post yang seterusnya :)

1 comment:

helangterasing said...

hurm??this is the reality..