Wednesday, November 30, 2011

people who fail to work their plan will never success

setuju tak dengan quotes tu?? agak melampau ke? hm..

sapa kata nak berjaya senang? ada ke jalan pintas nak berjaya?? omputihkata, short cut to success. mana ada benda senang dalam dunia nih. semuanya perlukan effort. usaha. makin berusaha, makin banyak kita dapat. kalau tak dapat tuh, sabar dulu...... tenang... Allah tahu yang terbaik untuk kita. tapi, madam rohazila selalu pesan. Allah tu tak kejam... you mintak lah apa pun, campur dengan usaha. mesti Allah kasi. baiknya Allah...

nak pilih mana? pilihan di tangan anda. cara-cara dah tahu. tinggal nak buat ja. plan, dah berapa banyak.. tinggal nak gerak je. kalau setakat planning, without doing nothing is useless.. (cakap kat diri sendiri) masa untuk bertindak! tunggu apa lagi? kita berusaha bukan setakat untuk diri kita, keluarga kita, anak-anak atau sebagainya. tapi untuk agama kita. kalau bukan kita siapa?? tengok jelah tu yahudi... perh rancangan memang super superb lah! terbaik...

"perkara yang baik yang tak ada rancangan akan tewas dengan perkara yang jahat tapi berstrategi..."
"plan your work, work you plan!"

Tuesday, November 29, 2011

hikmahnya

nak cerita sikitlah. mungkin boleh amik SIKIT isi KOT? hopefully macam tu lah :)

kenal sejak F3. something happen, jadi pelik sikit la kot. tak rapat. masa tu selalu fikir kenapalah Allah temukan (kenalkan) dengan dia nih. memang tak guna lah. rasa macam tak guna betul lah masa tu. tapi, dah semakin tua, fikiran pun makin matang sikit lah. so anggap jelah perkenalan dengan dia adalah untuk membuatkan aku jadi manusia yang lebih matang. mungkin?~

tapi ada sesuatu yang berlaku sejak akhir-akhir nih. dan tak tahu kenapa dia orang yang aku cari. yang pasti dia. uh. lelaki ke perempuan?? tu tak penting. yang penting dia ni manusia yang wujud. aku cerita satu perkara ni kat dia. jawapan dia, bukan sekadar takziah, kuatkan hati, dan seangkatan dengannya. tapi, jawapan dia membawa aku fikirkan tentang satu hakikat hidup. semua orang tak boleh lari. oh ya, apa dia cakap tu tak ada lah dahsyat sangat. tapi tulah bila words tu datang dari kawan, dia jadi lain. 

kesimpulannya nak cakap kat sini, semua benda ada himah. hikmah perkenalan aku dengan manusia misteri ini is, mengingatkan aku tentang makna kehidupan yang aku sendiri selalu lupa. iaitu kematian. the ending of this story is death! that the point. satu lagi, dia ni penasihat yang baik. sapa nak kawan, cari lah jenis yang macam nih. ingatkan kita pada pencipta kita. insya Allah....

~MAY ALLAH BLESSED OUR RELATIONSHIP, KAWAN~ 
~AMINN~
orang label kita sebagai orang yang baik. manusia yang baik. hakikatnya, Allah je yang tahu. kalau betullah baik.. tak akan jadi macam nih.

"aku siap cerita dekat kawan2 aku kau ni calon bini yang baik taw."

manusia sekrang nih berfikiran jauh eik? ke memang standard untuk age yang macam sekarang nih?
alangkah indahnya kalau luar itu menggambarkan apa yang ada kat dalam secara total. bukan sekadar kulit yang kosong tak bagi apa-apa makna.

sampai bagi statement macam tu. pengiktirafan yang terbaiklah. tapi tulah.. sama-sama kita jadi yang terbaik untuk dapat yang terbaik.you will get back what you give. 

*faham kah dengan bebelan ini? ke dia sorang je yang faham? tak kesahlah~*

idea needed!!

oh menyesal tak buat awal-awal. 
kan semua idea orang dah tulis. ishk!
lain kali, ada task WITT je, be the first keyh!!! grrrr

moral of the case,
be proactive. 
jangan amik mudah ja...

Sunday, November 6, 2011

kiamat akan datang hanya selepas matahari terbit dari barat. 
ketika itu semua manusia atas muka bumi ni beriman.
tapi sayang iman tu dah tak diterima.

semua manusia akan jadi baik macam malaikat.
baik yang amat.
tapi sayang,
tetap tak diterima...

takutnya... takutnya... takutnya...
kalau benda tu terjadi kat diri aku dan orang-orang yang aku sayang..
oh jangan.....

oh Allah, please give me one more chance to make myself the best servant of You.....
may Allah blessed~~

dantangdanpulang

dari dia kita datang, kepada dia kita pulang.
make a perfect preparation....
may Allah blessed~ 

revolusi

baru baca versus by hlovate. komen? hurm... tak terkata lah. banyak benda baru belajar. yess i got my spirit!!!!  time to change! ><