Saturday, March 10, 2012

-.-!

comel tak tajuk beta hari nih? -.- title tak berkaitan dengan apa yang bakal beta tulis. *hari ni nak cuba try test guna bahasa melayu bangsawan*

today's topic :





 sorang digosok kepala dan sorang lagi macam orang baru lepas telan minyak tanah. okey. terus kepada tajuk. pujian vs kritikan.

both of them are needed in our life. please lah kalau hari-hari pun nak kena puji. eh bukan maksud beta, setiap saat pun nak kena puji ja. macam perfect gila jak. heh itu dah jadi macam gila pujian. tak mo arh macam tu sekali. grrrr

manusia, sifat lumrah yang semulajadi dan alaminya, memang sukakan pujian. dan kebiasaannya tak suka teguran. once kena tegur mula lah melenting sana melenting sini. but then, kena tengok juga kan cara teguran tu? right? ok, kalau nak cakap bab nih memang beta surrender awal-awal lah. beta pun masih lagi dalam proses pembelajaran untuk memberi teguran, amaran, dan kecaman. *ceh keji kot bunyik! =.0

satu situasi. hm.... seorang anak dara. teramat lah malas nak bangun pagi semata-mata nak buat sarapan. atas sebab rasa tangunggjawab dan kemestian terhadap keluarga, anak dara ni pun bangun dengan kepasrahan yang infinity. masuk dapur. # alah, kakak tak ada nak jadi assistant. tak apalah. buat jelah sorang pun. untuk family sendiri jugakkan? dorang gembira pepagi nih, aku bahagia sampai esok pagi ^^ okey, nak masak apa nih? nasik goreng? ishk! mesti tak habis. mee hailam? macam sedap. tengok bahan jap. kicap, sos, cili, bawang, alah.... benda tu tak ada > tak tahu apa nama 'benda tu'< okey cancel lah. bukak gerobok ada apa... yeay!!!!!!!!!!!! sardin! roti! yess dah tahu nak buat apa. lalalala # dengan bersemangatnya anak dara ni pun masak. dengan harapan semua orang suka. dan yang paling penting daddy dia. second mommy dia. third her beloved big brother and the rest. misi dia pun dah berjaya. tersedialah atas meja sandwich ringkas. sardin, roti, roti canai segera, salad, tomato, dan air teh. very simple. not a big deal kepada manusia yang suka dan rajin dan padai masak. tapi bagi si minah nih, yang tak suka masak, tak reti masak, dan malas masak, ini adalah salah satu kebanggaan untuk beliau. bangga seyh! dengan happy nya minah ni panggal. *tukar jadi minah. pendek sikit* # mama, daddy, bro!! and the rest jom makan!!! I dah siap masak dah nih. ngee ^^ *ceriakan minah nih. bersemangat gila.

keseronokkan dan keterujaan beliau mati tiba-tiba apabila.... 

# minah!!!!!!!!!!!!! apa kamu masak nih? ni bukan menu untuk hari ni lah. menu nih esok. minah terfikir. "eh sejak bila rumah nih pakai menu macam rumah Dato' Latfy dalam cerita Hlovate nih?? abang aku mamai apa? ke kena tempias semangat mana nih?" tapi minah diam. malas nak lawan. abang dia sambung lagi. "ni kakak kamu nak buat abang bekal untuk esok. sebab nak cepat. haish!! esok abang nak bawak bekal apa. ni haa salad nih. bukan untuk kamu hidang atas meja nih. ni untuk esok". minah jawab "eh abang nih. makan jelah. banyak pulak bunyik. punya lah sikit orang berperang kat dapur nih. masuk tu makan jelah. kalau pasal salad tu nak marah sangat, hah! senang simple mudah. meh sini minah simpan balik dalam peti ais. bukan luak pun. kalau pasal roti. fine! minah keluar minah pergi beli roti baru. kalau pasal sardin. heh! ni tengok dalam gerobok nih bertin-tin lagi okeh?! tak ada kering atau nipis nya abang esok nak kerja". tiba-tiba mama minah datang. dalam otak minah. 'ah! masak aku. kalau macam ni lah, baik aku naik beskal, beli roti canai pak mat depan rumah tu. tak ada lah nak naik baran hati aku pepagi nih. nak makan pun dah tak lalu. heh! okey ready with mama'. mama minah pun mengeluarkan titah "hah minah betol apa abang kamu cakap nih. sepatutnya, hujung minggu, buat lah nasi goreng ke, mihun goreng ke, apa ke yang berat-berat sikit. yang susah-susah sikit blablablabla" minah dah buat tak dengar, terus masuk bilik. kurung diri. baling semua benda. habis pecah hadiah kengkawan. perh baran gila minah nih. kecewa. nangis puas-puas. huh. perempuan dan emosinya~ =.=! sian minah. tiba-tiba datang lagi utusan, ketuk pintu. heh! kirim salam maassalamah lah minah nak bukak pintu. lantakkan je.

akhirnya, suasana pagi minah yang ceria meria hancur berkecai. musnah berderai. dah pukul 11.30 pun minah tak makan lagi. padahal minah yang masak. dan dialah yang paling teruja nak tengok orang gembira. sekali, haa memang gembira sungguh lah. for the whole day minah diam. minah hanya bercakap bila dia rasa dia perlu sangat-sangat untuk bercakap. no sembang-sembang minah anymore.
 =habis cerita=

okey, sekarang, satu soalan. agak-agak kalau tuan hamba jadi minah, tuan hamba jadi rasa macam mana? beta rasa, tuan hamba memang dah terjun dari golden bridge dah gamaknya kot. kesian minah. ishk ishk ishk. kat sini beta kasi nampak beberapa perkara.
  1. memang salah minah. kenapa lah dia pergi buat masakan yang teramat mudah (even susah untuk minah) pada hari sunday yang bahagia nih. dia kena lah kreatif buat something yang gila kentang~ so minah, lepas nih buka internet tengok resepi masak!
  2. abang minah. weh teruk gila abang minah nih. gila tak reti nak bersyukur. memang lah. kalau beta jadi minah, mau nya beta tonyoh abang minah kasi makan pasir kat luar tuh. dah lah turun macam raja turun singgahsana. tahu nak cuci tangan, nak makan. sekali buat macam tu kat minah. sekali lagi, kesian minah~ 
  3. mama minah. apa masalahlah mama minah nih. dia dah nampak keadaan tegang, dia sepatutnya cool down kan minah tuh. cool down kan abang minah. dan kasilah sedikit back up kat minah. salah minah macam dah bunuh 900 orang utan jaa. apalah mama minah.
  4. kat sini beta nampak satu good point. if beta nih minah, beta boleh terima apa abang beta cakap. tapi, cara dia. perh gila gempak. kalau beta jadi minah, tak bernyawa dah kot? eh?? ditaktor apa?? abang minah sepatutnya guna resepi burger bawah nih :
 simple kan 
>.0

rasa beta, tak perlu lah nak memanjangkan lagi kisah minah. cukup sampai sini. maka, pesanan buat bakal hubby budiman luar sana, kalau nak tegur bini nanti, pandai-pandai cari tune. *kenapa beta tiba-tiba masuk hal laki bini nih? hesh!* cuba korang makan dulu. say thank you sebab buat this and this, then... daaaa masuk lah perencah cili kering dan sebagainya. wife you all mesti boleh cool dengan perencah cili kering korang tu. jangan terus tembak gas pemedih mata macam abang minah buat. sebab, menurut kakak ipar beta, penceraian banyak berlaku sebab kes sekecil semut. the situation is just like minah. 

kritikan jangan dilupa. sebab......
 
 
IF NOTHING BAD IS EVER SAID, NOTHING GOOD WILL EVER GET DONE







dan, jangan pernah lari daripada kritikan. sebab......


so, the conclusion is, be positive in what ever way. try to accept every single things around you. because they will be your best teacher to grow up your maturity. do the best to be the best. and, we must be the best among the rest because we are mukmin. insha Allah. :)

MAY ALLAH BLESSED

1 comment:

Anonymous said...

kenapa x isteri abang minah je yg masak, kan senang...