Saturday, March 17, 2012

madrasah tarbiyyah

few hours to go, and daa balik lah. rasa berat. sungguh. my emak. humph.. tak apa, Allah kan ada ;) *sedapkan hati dengan fakta yang paling kuat.

rasa macam resah gelisah sebenarnya nak balik ni. pelbagai perasaan. tak apa, balik ke madrasah tarbiyyah. *pujuk hati. hakikat tu sebenarnya. beta nak tanya kat sini. jujur. siapa yang rasa iman dia tergolek-golek time kat rumah. dan bila kat asrama especially KI, dia rasa iman tu gemok dan gemok dan gemok. kalau tuan hamba semua tak rasa macam tuh, tuan hamba memang hebat. sebab berjaya istiqamah dengan amal. 

bila nak balik KI, banyak benda yang menerjah minda. dari A-Z ada ja yang nak difikirkan. macam lah beta ni memerintah empayar. geh. tu lah nak kata kat sini sahabat. syaitan tu memang keji tau. bolak balikkan hati kita. dah lah hati kita ni lembik. nyeh~ so, kalau tak ada supplement macam mana? haa ada yang lagi parah. kalau yang ubat wajib pun tak cukup? haaaa tu masalah dunia tu. 

refleksi diri. apa yang dah buat sepanjang cuti. puas hati tak? just wonder. "sampai bila nak kena tempias nih? bila nak betul-betul jadi darah daging? lama dah kott" istiqamah. perkataan azimat kot. senang disebut, dieja, dan ditulis. tapi diamal? fikir sendiri naaa

kita ni lalai. dan kat KI tak banyak benda yang melalaikan. tak sempat nak lalai pun. sebuk petala ke lapan! perh!! kalau kat rumah, heaven dunia~ internet, astro, game, ps, lagi apa?? oh yaa yang panjang kaki tu, shopping complex, apa lagi?? apa2 jelah. tak ke semua tu agen pelalai hati?? memang benda tu ada baik. but mostly yang ada keluar automatik tu, lalai. kan?

macam mana nak masuk syurga nih? kalau asyik lalai jaa. nanti kereta tak jumpa jalan. sesat. sebab banyak berangan sangat. hurm...

conclusion,
apa khabar iman? beta risau keadaanmu. dah kena masuk ICU ni :(

No comments: