Thursday, March 8, 2012

wedding


terkejut. perh! tak sangka!! okey biasalah lah tuh. dah 19 okey. standard la tu kan?
ok biar aku cereterita apa yang berlaku. geh! terkejut tengok one of my school mate dah kawen. ok fine~ apa yang heboh sangat kan?? huh! still terkejut jugak! aku ingat hikayat merong mahawangsa ja. haa sekarang dah nampak depan mata, terdiam pulak kamu. ceh.

cakap pasal kawen teringat kat...... dah! dah! dah! jangan marapu.

okey, let we talk a bit about this. "kawen awal"

apa pendapat korang? aku rasa sekarang nih dunia dah kembali kepada zaman retro dahulu kala. dari segi fesyen. sampailah bab nih. kalau pasal fesyen mak selalu cakap macam nih "eh kakyang diorang nih dah tak da fesyen lain lah. ni semua dah kembali zaman mak muda mudi dulu. dulu mak pakai macam tu lah." wow! my emak. pakai macam baju yang bersepah zaman sekarang?? just imagine~ huh!



satu hari cakap pasal kawen awal dengan mak. oh ya. sebab ada lah manusia hamba Allah nih dok nak kawen ja. sampai aku pun ishk. tak tahu nak cakap apa. but now, dia dah stabil. alhamdulillah~ :) bila tanya mak pendapat dia " haaa bagus lah. pi lah kawen sana. at least tak adalah tong sampah yang beranak. longkang yang ada adopted child" okey, cool gila mak aku jawab. next question, "how about money??" "who will support the cost??" "who will be responsible to the family if they got problem in their economy"

bila sampai part nih. mak diam..... mak cakap, nak tanak daddy si suami lah kena bertanggungjawab. beratnya daddy lelaki tu kan? nak support belajar, anak, cucu, anak baru. ishk! gugur rambut beliau satgi!



kawan aku ada tanya. macam mana kalau nikah gantung? herm.... tak berani nak ulas. just kawen. tapi pasal kos nak support tu kasi kat parents masing-masing. bila anak dah habis belajar bagai, baru tanggungjawab laki bini  tu jalan. <------ no komen~


tapi bagi aku, aku setuju ja nak kawen awal. daripada dok bermaksiat. baik lah pilih jalan yang selamat kan? lagi pun islam tak susah kan dalam bab perkahwinan. malah, islam banyak memudahkan. memudahkan dengan adanya jaminan terhadap kedua-dua belah pihak. but now, the problem is, our masyarakat. they put too much rule untuk kawen. *ceh ayat muet tak jadi. lantaklah~ -..-! so, the conclusion is, yes to get married early. yes for you but not for me! prinsip aku, before kawen aku kena ada aset. yess. just like my other siblings. before kawen masing-masing ada aset. tak banyak. tapi ada. ngee ^^ *adakah aku high demand? errrr????

p/s:
post ni agak merapu. maka maaf. -..-
nak study pasal nikah gantung.
nasib baik bawak kitab biru yang teramat tebal itu.
buku~~ here i come! :)




No comments: