Saturday, August 11, 2012

bahasa Arab

hm.. my killer subject. sejak kecik kot.otak macam payah yang amat nak progress bahasa nih. rasa macam uhh... the most difficult subject for me. why hah? and know what, i almost giving up with this language.

tapi, satu hari tu ustazah cakap "fahima, kan best kalau kita dapat baca quran and faham. without tafsir" aku terdiam. mula bercambah balik semangat nak belajar. even uhh... sejujurnya bagi aku susah. and, form 6. masuk KI sekali arab itu wajib. okeyh~ tapi sabar... discover dulu... dan, sememangnya susah. susah sebab tak banyak mufrodatt sebenarnya. and again, feel fed up. hump..

tapi tak tahu lah. Allah ni baik sangat. satu hari ustaz kasi handout. dan depan tu ada kata. tulisan dia, besar. kalau tak nampak tak tahu lah nak kata apa. dia tulis,

“Cintailah Arab kerana tiga perkara: Kerana aku seorang Arab, al-Quran itu berbahasa Arab, dan percakapan ahli syurga itu dengan bahasa Arab.” 
(HR al-Tabrani di dalam al-Awsath, al-Hakim, al-Baihaqi di dalam Syu’b al-Iman dan selain mereka dari Ibn ‘Abbas r.’anhuma)

okay... yang kedua dan ketiga tu selalu dengar. tapi yang pertama. dan itu lah yang paling zuu' (masuk hati) sekali.  maka, sekarang nih, tak sampai hati dah kot nak give up dengan arabic language nih. insha Allah, one day, i can understand quran without the tafsir... insha Allah. :D

No comments: