Saturday, August 11, 2012

my abangs, my heros

okay, post nih versi nak mengampu abang-abang tercinta. wueekk! jiwang tak tentu pasal.

my abang(s) my hero(s). okay, mereka tak lah hebat mana pun. just ordinary people. seriously. but, i adore them much! i always can depend on them. ngee ^^,

minta mak doa sementara dalam bulan ramadhan nih. "emak, i wish my husband just like my brothers". dengan pantasnya mak tanya. abang yang mana? dengan yakin nya, all of them. mak said, how greedy are you~ 

hm.. ada apa dengan abang-abang aku? dorang biasa je. tapi, bab menjaga adik-adik dan parents, they are the best. and, sudah menjadi kemestian baik dengan isteri mereka.

mentaliti orang melayu:
- kerja rumah orang perempuan
- urus anak-anak perempuan
- masak, kemas, dll still perempuan lagi
- yang nusyuz, perempuan. lelaki pun boleh nusyuz jugak tau.
- bila cerai tanya kenapa, dijawabnya sebab bini saya tak reti berhias untuk saya. still perempuan
serba serbi perempuan. perempuan ni macam ada sejumlah tenaga yang amat teramat sangat kuat. setuju? (hakikatnya, perempuan memang sangat kuat. kalau tak, macam mana nak melahirkan anak kan?? tapi kekuatan tu dari Allah. dan, yang keluarkan itu pun Allah. ada dalam quran. but, tak ingat surah dan ayat apa.

disebabkan mentaliti yang sangat dan amat menakutkan (saya) ni lah menyebabkan ramai gadis-gadis yang andartu (i think so~) padahal, bila belajar, belajar syariah, dalam bab munakahat, kerja perempuan sangat lah sedikit. dan seronok untuk dibuat setiap hari.

1. jaga makan minum pakai segala-galanya untuk suami.
2. jaga anak-anak baik baik.

tu je. yang lain tu sebenarnya lelaki yang kena uruskan. sebab tulah ada sapa tah cakap ustaz apa tah, seandainya mampu, carikan pembantu untuk isteri mu.  

sekarang kita compare dengan Rasulullah. dah berapa jauh kita tersimpang dari sunnah Rasulullah.
- nabi balik rumah memalam. Aisyah dah tidur. nabi tak ketuk pintu pun. tidur depan pintu rumah kat luar.
- butang baju tertanggal. nabi jahit sendiri. 
- sapu rumah pun nabi buat. sampai Aisyah jadi malu sendiri 
- nabi tak pernah salahkan isteri. even isteri-isteri nabi buat nabi marah. tapi nabi cakap " sesungguhnya ini bukanlah akhlak yang terpuji wahai isteriku" 
- didik anak-anak pun nabi buat. macam mana nabi didik anak tiri nabi dengan hurm... sedih tak ingat. 

see baikkan nabi. kalau semua manusia ikut cara nabi, mesti kita semua dapat dirikan baitul muslim yang hebat. kan?? tak adalah kahwin hari ni bercerai esok.

back to my title. my brothers, just like that. tapi tak lah se-syumul itu. ada kurangnya. banyak pulak. tapi, sikap prihatin, toleransi, rajin, tak berkira bila buat kerja rumah, lately ni, mereka kaki masjid. (alhamdulillah) yeah... itu yang menyebabkan aku sangat kagum dengan mereka. dan, KPI untuk lelaki pilihan suatu hari nanti, adalah abang-abang saya. ^^,

tadi buat kerja dengan abang. sangat penat. melompat-lompat elak lipas naik atas kaki. tak suka. geli. ada ke pulak abang suruh pijak? uwekk!! nanti isi dia keluar, aku jugak jadi mangsa nak membersihkannya. kena sakat non-stop (okay, itu penat). tapi happy. until the end abang ada. abang mintak rehat sekejap. ingatkan dah tak nak turun dah. sekali dia turun. oh terharu sungguh. abang cakap "tak sampai hati nak tinggal. even abang penat, monster abang nih pun mesti penat jugak kan??" (he call me as a BIG MONSTER. dah lah monster. big pulak. -..- jahat punya abang)

itu lah kisah aku sepanjang hari yang memenatkan nih. kisah saya bersama abang saya, hero saya. alhamdulillah ada abang yang baik. even tak lah baik mana~ hi hi hi

1 comment:

sue said...

woaahh best2 abg ko~