Saturday, December 29, 2012

a week at puncak, jakarta

seminggu aku and my family kat puncak, indonesia. banyak benda aku belajar. tentang ilmu hakikat.

antaranya ialah pasal bayang-bayang.

setiap benda ada bayang-bayangnya. manusia, meja, almari, pintu, awan, semualah. ada bayang-bayang. macam tu juga dengan Allah taala. tapi, bayang-bayang Allah ni menzahirkan sifatnya yang agung. bukan zatnya. sebab at Allah Taala tu siapa yang tahu?

maka, bayang-bayang kepada sifat Allah itu adalah manusia. sifat Allah yang dimaksudkan kat sini adalah

1 . kamal - sempurna
2. jamal - cantik
3. jalal - keagungan

maka sebenarnya, segala apa yang berlaku dalam dunia nih adalah penzahiran daripada sifat Allah yang tiga nih.

maka, sebagai manusia yang selalu bergaduh, bersakit hati, ber-terasa dan sebagainya, wajarkah kita yang selemah bayang-bayang ni nak bermusuhan? ishk! buang masa je. sama-sama lemah. masih ada hati nak bergaduh sesama sendiri.

bila rasa benci atau rasa nak bertengkar dengan orang lain, bayangkan. orang depan kita tu pun bayang-bayang. nak gaduh dengan bayang-bayang? tak perlu......

apa sifat bayang-bayang?

sifatnya mengikut. apa tuan dia buat dia ikut. kalau duduk, duduk lah dia. kalau berlari berlarilah dia. tak akan pula kita dudu, bayang-bayang kita solat. beriman sangat bayang-bayang nya tuh! buat seram je!! >.<

kesimpulannya, bayang-bayang ni sifat dia taat. kita manusia, bayang-bayang kepada penzahiran sifat-sifat Allah. maka, adakah kita mempunyai pilihan untuk ingkar terhadap suruhan Allah? apakah kita layak untuk ingkar sedangkan kita HANYA BAYANG-BAYANG KEPADA PENZAHIRAN SIFAT ALLAH?

ketuk-ketuk lah hati, cari iman. bukan nafsu. dah jumpa iman, tanyalah iman, sihat ke idak. dah makan ke belum. sebab hanya dengan kesihatan iman yang betul-betul sihat, yang betul-betul kuat, barulah kita boleh jadi bayang-bayang yang taat itu.

# tersentak bila sedari diriku ini hanyalah bayang-banyang untuk menzahirkan sifat Allah yang tiga itu. betapanya tak layak diri ku ini untuk menjadi bayang-bayang yang dilihat dan dipandang oleh Allah....

wahai diri, berubahlah. demi meraih cinta Rasulullah supaya kita capai REDHA ALLAH......

wallahua'lam....

2 comments:

~..MaWar BeRdUrI..~ said...

subhanallah~nice post fahima,,terasa juga diri ini,,

hainil fatihah mohd fauzi said...

astaghfirullah..:(
hati ni kurg mengingati Allah.
post yg membina:)