Saturday, December 29, 2012

dapatan kajian

bila buat proposal pasal juvana nih, kena lah buat sedikit misi pencarian google kan. dan, aku dapati remaja sekarang nih memang tak berkualiti. iman tak da ke?

bunuh mak bapak sendiri, atok nenek, gaduh, pukul, buli, dan seangkatan dengannya. kat mana salahnya eh?

kalau dalam karangan, bila nak cari salah sapa, kita bahagi kepada tiga. ibu bapa, masyarakat, pemimpin. biasanyalah. tapi, bagi aku, salahnya, pada diri dululah.

bukan ke setiap insan tu dibekalkan dengan akal fikiran? dan fitrah untuk melakukan kebaikkan? hm... kalau iman tak kuat, maka akan pudarlah dua fitarah tersebut. aku tak kata agama islam je. budha, kristian, hindu pun boleh membawa manusia kepada kebaikan. sebab, agama itu mengajak kepada perkara-perkara baik.

means that, pendidikan beragama dalam sistem pendidikan kita sekarang nih tak berkesan lah kan? maka, siapa yang bertanggungjawab? oh ya mestilah pemimpin. oh. nak PRU dah. maybe this issue a little bit sensitive. hm....

tak kesah lah apa pun, melihatkan keadaan remaja yang sebegini rupa, i'm little bit sure, that our country...... tak payah sebut. menakutkan.

mana remaja macam al Fateh? dah tak ada eh? hurm.... jap! seru diri sendiri dulu cik fahimatul hakimah! sambil-sambil tu, tarik orang. geh.

wahai remaja seislam seperti ku, marilah kita mentransformasikan diri kita kearah yang lebih berkualiti demi agama islam yang kita cintai. sekian, terima kasih.

No comments: