Friday, February 15, 2013

Bismillah... First of all, aku sendiri tak tahu apa maksud equation yang aku tulis tu. Random idea?

Bila cakap pasal ibu bapa, memang ada hadis yang sebut bahawa memberatkan emak itu adalah tiga kali ganda disuruh berbanding bapa. Yes, that is true :)

Which is that's means, ketaatan kepada ibu itu lebih besar.

Tapi, jangan sampai melebih sangat. Sampaikan mengetepikan ayahnya. Apa maksud aku?

Okay, macam nih. Dalam rumah tangga, biasalah ada berbagai-bagai perencah. Tumix ada, ajinamoto ada, maggi ada, semua pun ada. Bila berlaku beberapa pergaduhan manja atau singa between our parents, should we be berat sebelah? Adakah mesti menyebelahi ibu juga? Walaupun keadaan sebenar kita sendiri tak tahu? It is fair to the father? Hm? Faham ke nih?

Apa yang aku nak cakapkan ialah, sebagai anak, sayang mana pun kita kat ibu @ ayah kita, kita kena fair dalam beberapa keadaan. Lebih-lebih lagi dalam mencari jalan penyelesaian dalam sesuatu masalah. Sebagai anak, kita nampak kurangnya daddy kita, so, admit it. Nampak ketempangan mummy kita, iktiraf. Jangan everything just put on one side. Its not fair.

Somehow, be honest. Think rationally. Not emotionally. . .

Hm.... Kasih bapa, sering kali terpinggir. Ramai yang tak perasan. Sebab bapak ni memang kurang perasaannya itu. Means, kurang sensitif. Tapi, each day we are growing up man. Use our mind wisely. To judge the situation. 

No comments: