Friday, February 15, 2013

Professional

In working, please be professional. If there is any problem, just tell the other members. Get them inform what is going on actually... In return, they will understand your job and they are willing to help.

Put aside your feeling. Put aside your pride. We can make it true. TOGETHER!~
 
This is my latest status in Facebook. Why do I say so? Hm....

Macam ini lah al kisahnya. Aku tak berminat nak cerita keadaan yang exactly happen. Aku bagi contoh lain.

Situasinya

Dalam sebuah organisasi bersar, biasalah mereka nak buat apa-apa program. Maka, ditubuhkan jawatan kuasa pelaksana yang akan diketuai oleh pengarah dan dibantu oleh timbalan pengarah. Bawah organisasi ini, dibahagikan pula kepada biro-biro tertentu. Contohnya biro multimedia, biro pengisian, biro makanan, biro tentatif, biro modul dan bengkel, dan macam-macam punya biro.

Sekarang, let say this group is going out to handle sukaneka program. Kemuadian, biro acara permainan bagi ketogori warga emas takada idea atau tak ada bahan nak buat acara apa. sementara biro yang lain laju dan lancar buat kerja masing-masing. So, dengan sedih hatinya, rendah dirinya, biro warga emas ni malu. Sebab tak reti buat kerja. Tergugat keegoaan, Dilema. Nak minta tolong. Malu. Tak minta tolong tak siap kerja. Hm? Maka? Apa penyelesaian kepada masalah ini? 

Hm.... Sebagai orang yang professional, we should tell the problem to the organization.We shoul and we must do so. Than, the problem will be settle down together. Kita beroorganisasi. Bukan individual. Dalam pembahagian kerja memanglah begitu. Supaya lebih efisyen. Tapi bukan bermakna kerja kau, kerja kau. Kerja aku, kerja aku. Kau jangan masuk campur hal aku, aku tak nak masuk campur hal kau. Kalau macam ni punya minded, memang tak berjayalah sesuatu program tuh.....

Thus, please be professional in your work. Do not mix your private feeling in your work....

No comments: