Monday, March 4, 2013

it is more than a wish.

2 March 2013 - Birthday Wan Nur Suhaila Sobri.



Tahu apa berlaku? Aku tak ingat langsung hari kejadian adalah birthday dia. Wish? Memang taklah. Dah kata tak ingat kan....

Teringat insiden masa form 2 tak silap. Terlupa wish birthday 'Amira Azman. Bukan terlupa. Masa tu, memang aku tak ambil peduli sangat pun pasal birthday orang. Bagi aku, tak penting pun untuk aku ingat. Tahun tu, 'Amira pernah cakap kat aku. 'Kau tak wish aku pun kan?? dah seminggu aku tunggu.' perh. Aku masani memang blur habis. Sesungguhnya demi. 'Wish apekemenda lak kau nih? Merepeklah' Memang tak bersalah langsung je aku masa tu. Memang gasak 'Amira merajuk.

Sampai rumah, aku tanya kak pujah. 'Berdosa sangat ke bila tak wish birthday seseorang?' Kak Pujah kata : kalau kawan tu memang the closest buddy, memang teruk lah. Kalau setakat kawan tepi tembok, apa nak kesah. Oh... Maksudnya, aku sangat teruk. -.-

Apa yang berlaku kat su, memang bukan benda yang luar biasa pun. Aku bab number, memang aku lemah sikit. Tak. Banyak sebenarnya. Aku tak senang nak ingat tarikh-tarikh birthday orang. :( Maaf lah bila aku tak wish. kalau aku wish pun, mesti sebab aku nampak secara kebetulan kat wall FB dia. :( Sebab itu lah aku tak marah langsung orang tak wish aku punya birthday.... :D

Bila aku semakin membesar, aku semakin memahami kata-kata kak pujah. Benda tu benda kecik je. Tapi, itulah yang mengeratkan lagi ukhuwah kita. Dan Su, Wan Nur Suhaila... Aku mohon ampun... :( Aku memang tak ingat. hm.. banyak lagi birthday yang aku tak ingat. Bukan je tak ingat. Tak tahu pun banyak.

Ada sebuah hadis Rasulullah. Aku lupa riwayat sapa. Tapi inshaAllah, ini memang betul-betul wujud hadisnya.. Lebih kurang bunyi dia begini

"dengan memberikan hadiah kepada seseorang itu, tautan hati akan lebih erat."

Patut pun Rasulullah suka kasi hadiah kat sahabat baginda kan? Kesimpulannya, a birthday wish is not just a wish. It is sign of remember... (ayat pelik je aku tengok)~

Kepada Wan Nur Suhaila, Aku mohon seGunung Kinabalu kemaafan dari kau. Atas keterlupaan diri mengewish birthday kau. Sesungguhnya maaf... About hadiah, aku tak mampu lah nak kirim sampai ke Mesir sana. Hanya doa aku kirimkan. Buat bakal doktor _ _ _ _ _ _ _ aku :) dan, bakal partner bakery aku. huhu. insha Allah... Aamiin...


No comments: