Friday, March 1, 2013

Lahad Datu

Bismillah...
1 March 2013
Gempar dalamFB adakes tembak-tembak kat Lahad Datu. Ada beberapa orang Malaysia dah syahidpun. Dan yang lain pula parah. Cedera ringan pun ada. All in one.

Dalam hal ni, aku tak berapa dare untuk komen. Why? For sure sebab aku tak buat apa-apa kajian pun dalam hal ini. Aku pun tak rasa aku gemar nak cari dengan lebih detail. Setakat ini masih belum terasa nakbuat sebegitu rupa. Sebab apa? Pendapat aku lah.. Kes ni berkait rapat dengan sejarah lampau Malaysia. Atau nama sebelum merdeka Tanah Melayu.

Ada sign agreement apa-apa jelah yang perlu ditandatangani. Masuk tangan British dan lain-lain hal. Even aku minat Sejarah, tapi aku tak pernah suka Sejarah pun. Sebab semua segalanya menipu semata-mata. Aku tak tahu nak percaya sumber dari mana. Ada je hidden agenda yang tak pernah kita tahu. But by the time go, the truth pun tersingkap tepat pada masa....

Maka, pendekatan aku pada Lahad Datu ni,masih berada dalam paras tengah-tengah. Masih belajar mengkaji. Apa yang berlaku sebenarnya. However, I would like to state here, their action a little bit rush. Hurm.... Bab hak ber-hak, no komen. Kena kaji dulu.

Okay, bila masuk part nih, mesti kencang betul cakap pasal politik bukan? Maka dengan sekuat suaranya aku menjerit kat sini, YE! MEMANG POLITIK! Bukan dipolitikkan. Tapi memang dia politik. Pemerintahan negara. What we called that as?? Hm?? Think about it man~

Apaper pun, doa ramai-ramailah. Semoganya saudara seakidah kita di sana selamat sejahtera aman sentosa. Bagi ummat manusia bukan sedara seakidah kita lagi (belum jadi lagi) semoga selamat. Mudah-mudahhan dengan tragedy-tragedy yang macam ni dapat menghampirkan diri mereka kepada hidayah Allah Taala. Who knows right? :)

Selamat berjihad wahai pembenteng negara! Berkhidmat demi AGAMA!

No comments: