Wednesday, March 6, 2013

Random thought 4

Bismillah.. Aku tak tahu nak letak apa title untuk post kali nih. Maka aku namakan dia random~

Keputusan. How to make a good decision. Aku selalu fikir pasal hal ni. Dunia aku terdedah kepada benda-benda yang kadang-kadang melebihi kemampuan aku untuk berfikir. Membuat keputusan. Hm...

Bila aku perlukan sesuatu keputusan, yang berkaitan dengan benda-benda orang dewasa walaupun melibatkan diri aku, aku suka merujuk pada abang-abang kacak aku dan kakak-kakak cantik aku. :D

Mungkin bagi sesetengah orang, tindakkan ini tak bijak. Nanti jadi macam membuat keputusan dengan pengaruh sesuatu. Terpengaruh. Bagi aku tidak. Why? We do have our own stand. Dengan mendengar pendapat orang, kita boleh menilai. Dari situ kita belajar membina kematangan. Dan, begitulah aku belajar apa itu erti matang dalam erti kata sebenar....

Sekarang ni aku mesti beli smartphone. My siblings yang melambak tuh, masing-masing dah bising sebab aku tak ada smartphone. Setakat nak beli je. Itu pun aku nak kena tunggu abang aku. Nak kena teman. Beli dengan aku. Memang aku sendiri rasa macam eh kau nih. Tak membesar ke apa hah? At first, aku rasa macam tu. Tapi bila aku ingat semula pesan mak aku, dia cakap, tak rugi tanya pendapat orang. Belajar. Tengok orang berurusan macam mana. Sesungguhnya, aku bab IT nih, setakat tak buta je. Celik, memang rabun jawabnya. Maka, ukur baju di badan sendiri lah. Kita tahu tahap mana kemampuan kematangan kita berfikir~

Hal kedua, pasal investment. Ye. Aku sangat gemar dan berminat dalam hal ni. Aku dapat some amount dari mak. Hebbah mak pada anak-anak dia yang tiga serangkai yang belum kahwin dan masih belajar nih. Aku tak nak simpan duit tu terperuk dalambank. Rugi lah. Ada baiknya biak-biak kan dia. Selain aku nak guna untuk belajar, kahwin, dan seangkatan dengan urusan dunia aku, aku ada juga target untuk sedekah. Sampai satu masa, aku mampu keluarkan zakat. Indahnya begitu.

Setakat nih, investment pertama aku, tanah kat Jenderami. Aku tak faham sangat sebenarnya apa kes tanah tu. Tapi, dengan penerangan dari mereka yang lebih tahu, aku taklah buta sangat.... Investment kedua aku, emas. Aku letak kat situ dalam certain amount. Rugi simpan duit saja dalam bank. Nak tahu kenapa? Sebab, nilai duit sentiasa jatuh dan runtuh. Manakala, nilai emas pula, sentiasa naik dan naik. Begitu juga dengan nilai tanah, rumah dan sebagainya.....

Aku ada juga nak try masuk bisnes. Macam yang besties aku ajak hari tu. Tapi, malangnya, abah dan abang both bersetuju untuk tidak membenarkan. T_T ada hikmah. dengarkan sahaja dan patuhi sahaja hujah mereka~

Seterusnya, aku nak beli takaful. Banyak betul fikiran aku pasal duit nih. Tapi, pendapat ibu, tak payah. Baik kumpul dalam Tabung Haji. Hujung tahun dividen 8%. Banyak tu! Hidup makan dividen pun tak habis. (bak kata ibu)

Ada lagi beberapa ratio untuk aku invest. Aku dah mula merancang. Nak gerakkan macam mana duit tu... Hm... Semoga Allah redha~

Apa objektif aku invest sana sini? Mudah je. Aku nak kaya. Kenapa nak kaya? Aku nak tolong orang miskin yang memang miskin gila tuh. Lagi-lagi yang Muslim. Malu lah tengok tepi jalan melambak yang minta sedekahnya Muslim. Mana tah bantuan zakat dan sebagainya~

Aku juga berhasrat untuk invest sana-sini sebab aku tak nak bergantung harap kat abah mahu pun hero aku yang ramai tu... :) Berdiri di atas kaki sendiri!!!! Itu cara gue~ :D

No comments: