Thursday, April 11, 2013

Random thought 6

Bismillah... random thought aku pada kali ini bawah kata kunci :

JANGAN KERANA SALAH YANG SATU.... DILUPA KEBAIKAN YANG BERIBU...

Sedikit perkongsian pengalaman. 
Aku ada seorang kawan. Ke sehabat? Apa apa jelah. Nama tak perlu aku catat kan kat sini. Oh ye... aku memang ada ramai kawan dan sahabat. Yang sejati.. hanya aku yang tahu.

Aku terus kan cerita.

Dalam bersahabat... mesti sahaja ada yang menyenangkan ada juga yang menyakitkan.

Okay. Apa kawan aku ni buat ialah... dia telah memecah masuk privacy hidup aku. Hm.. secara specific nya.. dia buka aku punya facebook account. Dalam facebook aku ada banyak benda. Lagi lagi part IM. Well... aku yakin dan percaya bahawa korang punya IM pun sangat private kan?

Disebabkan dia telah membaca segala IM aku... aku jadi sangat murka. Malah hampir je aku lempang dia masa tu. Oh ye.. dia mengaku kat aku. Dia hantar IM kat inbox fb aku. Memang. Kalau depan mata aku dah tumbuk dia kot. Tapi sebab aku tak nampak muka dia... dan aku terlalu terkejut... aku senyap. Aku kasi respon yang kononnya aku okay. Kononnya okay!!

Dalam sanubari aku masa tu aku tak nak jumpa dia. Tak nak cakap dengan dia. Even dia call aku memang tak angkat. Aku perlukan masa untuk bertenang.

Dalam masa mencari ketenangan, aku terfikir. Dia buat macam tu pun sebab terlalu sayang aku. Risau tak bertempat. Ikut hati memang aku nak buang dia macam tu je. Ikut rasa aku nak marah marah dia. Tapi iman aku menasihati... kenapa nak tengok pada salah dia yang satu tu? Bukan ke banyak lagi benda baik dia buat kat kau? Dah lah. Maafkan dia.

Aku tanya beberapa orang yang aku percaya dan orang yang paling berpengaruh dalam hidup aku. Dapatkan nasihat.

Alhamdulillah sampai sekarang persahabatan aku dengan dia okay. Alhamdulillah. Walaupun bagaimana pun... aku tetap berhati hati. Well... mukmin yang baik tak jatuh lubang yang sama dua kali.

Kat sini aku nak tekan kan. Situasi ini bukan sahaja boleh dipraktikkan dalam persahabatan. Malah di alam pekerjaan. Antara majikan dan pekerja. Di alam rumah tangga.  Antara suami dan isteri. Banyak lagi.

Maka dear reader(s) tolong lah. Buka mata hati. Nilai lah. Mana yang perlu kau berat kan. Mana yang Rasulullah ajarkan kepada kita...

Wallahualam.....
Sekian terima kasih.
Tegur aku bila salah.

1 comment:

hainil fatihah mohd fauzi said...

Hm. Very meaningful, teringat peristiwa ofis. Sedih teramat bila teringat.