Thursday, April 11, 2013

Senyum seindah suria! !

Saya rindu najmina usmar.. sahabat semasa menuntut di maahad hamidiah kajang.

Apabila mengkorekasi diri.. mengaudit segala amal yang bakal dipersembahkan kepada Allah.... aku terus tertunduk. Menatap tanah. Uh.... begitu sedikit amal ini untuk ditebus dengan nilai sebuah syurga abadi.

Kat maahad hamidiah... sahabat aku yang seorang ni duduk betul betul sebelah katil aku. Setiap malam ada je bed time story. Best betul. Kalau bersembang dengan beliau. Bagai tak ingat dunia.

Mina ni senang cerita kawan beramal aku. Lari lari pi masjid sama sama. Sebab sama sama lambat. Tapi mina badar. Maka dia jarang lambat. Time paling aku tunggu masa form 5... masa rehat.

Kelas kami sebelah sebelah. Aku kelas sains. Mina kelas akaun. Setiap kali rehat dia akan tunggu aku kat belakang pintu kelas ajak pi masjid. Dhuha time! Selalu rebut rebut nak panggil satu sama lain. Suka terkejut kan mina. Lepas dhuha.. terus pi kantin melahap.

Mina suka order mee hoon sup. Bahagia sangat kalau dapat mee hoon sup dia. Hahaha. Kami rapat bila di asrama. Dalam bilik prep pun duduk dekat je...

Hm.... sahabat. Dengan dia aku dapat pengalaman yang mustahil untuk aku lupakan. 

Kes awanis. Siapa je form 5 2010 tak tahu pasal tu? Satu petang awanis tidur sampai isyak. Tak bangun bangun. Sapa tak cuak. Simbah air pun tak bangun juga. Tapi... ramai yang kata tak apa. Bagi aku dan mina.. ini luar biasa.

Mengambil tindakan yang berani.... amik wuduk... baca manzil kat telinga awanis. Hah!! Bergegar bilik prep. Huh. Malam tu.... tidur rapatkan dua katil tidur 3 orang sekali. Perh.

Sahabat. Sukar dicari. Sekarang... aku dah agak dan sangat jarang contact mina. Bukan tak ingat. Tapi tak tahu nak bualkan apa. Lagi pun masing sibuk dengan study.

Kini.. setiap kali waktu dhuha... aku akan ingat mina. Kalau pun aku malas yang amat nak dhuha... doa dhuha dan surah dhuha aku tak tinggal...

Oh mina... awak kasi kesan yang besar dalam hidup saya. Subhanallah.... semoga persahabatan kita akan membawa kita bersama ke syurga.....

Aameen...

Bila lah nak jumpa. Mina tercampak jauh sampai ke Terengganu. Hm...

Doa buat mu sahabat... semoga diperteguhkan iman... di kurniakan seribu satu nikmat yang membawa rahmat... semoga kau sihat sentiasa. Agar dengan kesihatan itu mudah untuk kau membuktikan ketaatan pada Allah...

Aameen....

Rindu
Cik senyum seindah suria!!!

1 comment:

Anonymous said...

sy pun rindu mina
-dormates-