Tuesday, July 2, 2013

Bismillah.

Dengan sangat tiba-tiba ibu tanya.

Imah dah ada boyfriend?

- mana ada. Kahwin terus lah ibu.

Ada yang minat tak?

- hm.. fitrah. Mestilah ada.

Nak tahu satu cerita tak?

- ada je ceri hot dia. Haa. Apa dia ibu??

Dua minggu imah tak masuk usrah.. ramai yang tanya.

- alah. Biasa lah tu kan? Dan selalu je juga imah tak masuk. Apa yang lain sangat?

Aish. Sabar lah. Nak cerita la ni. Ada mak cik ni.. kawan baik kak yuni. Minat betul dengan imah. (Haih.. ni yang aku krikk krikk ni....)

- ibu cakap apa kat dia?

Ibu cakap imah pi pondok. Jadi urusetia. Imah tu sekarang tak lekat kat rumah. Asal dengar ada ta'lim je.. mesti mulut tak diam kata nak pi. Terus dia cakap. Nak buat menantu lah. Minggu depan nak kasi gambar bagai.

- Bhahahaha!!! Tak kenal siapa imah. Memang lah boleh cakap macam tu. Mengarut lah ibu ni.

Haiyaa... malas betul aku nak fikir. Dan aku sendiri rasa aku tak perlu fikir pun. Sebab aku yakin ibu mengarut je. Tapi... mengarut tak mengarut.... ready jelah pukul 10 pagi nanti yepp.. haih.. malas pula nak pi Usrah. Nak lari pi melaka la.

Hm... soalan kedua ibu.

Imah. Apa khabar kawan imah?

Aku tak payah fikir siapa. Kalau tanya khabar, beliau la tu.

- entah. Imah tak tahu.

Aik? Apesal ni? Gaduh ke? Dosa tau.

- tak gaduh pun. Imah je yang dingin.

Haih.. pelik lah anak ibu ni. Kenapa imah? Cuba cerita.

- tak tahu. Just entah.

Aik? Dulu bukan kemain sayang. Sekarang ni dah benci ke?

- eh ibu ni. Mana ada. Cuma...

Apanya??

- sabar lah. Nak habaq mai la ni. Hm... cuma.. tah. Penat kot nak jadi macam dulu. Risau kemain. Sayang kemain. Tapi bukan boleh buat apa pun. Yelah. Doa jelah. Tapi ikhtiar yang all out tak ada. Imah tak nak lah layan perasaan care and love tu sangat. Penat. Nak be realistic.

Hm... sebab degil?

- hm... entah...

Tak apalah imah.. ada hikmah jadi macam ni. Didikan juga. Asalkan doa jangan tinggal. In sha Allah baik-baik sahaja dia kat sana. Trust me. She is a good girl. Ha.. dah jadi macam ni... do something lah. Kena erat kan balik. Karang putus Rasulullah sedih. Jangan dingin lama-lama sampai jadi beku...

Dalam betul kata-kata ibu. Aduhai ibu.. seandainya sahaja ibu boleh baca segala yang ada dalam hati imah. Sejelas emak baca hati imah... senang nya lah hai kerja...

Miss all the moment we shared together. But.. This way also okay. ;) plus.. I busy sekarang. Dia pun begitu. Okay bai.

Monday, July 1, 2013

Maaf sebab banyak berubah. Lain sangat. Saya tahu perkara tu. Tak tahu apa yang menyemak dalam pemikiran. Dalam jiwa. Hati nurani. Tak faham. It's just happened. Maaf.

Maaf sebab saya yang dulu hilang. Tak tahu nak cari tang mana. Tak tahu tercicir kat highway mana. Tak tahu...

Perubahan saya pada reaksi dan sikap. Tidak pada perasaan yang sentiasa tertanya tanya apa khabar bayang di sana. Tidak pernah lupa. Setiap detik.

Mungkin juga kerana kurang nya doa. Kurang nya ingatan. Kurang nya program rohani bersama. Kasih saya dijalin hanya berlandaskan perasaan sendiri. Tak terpimpin dengan kasih saya Dia.

Awak... maaf... sekarang saya sedang mencari di mana saya yang dahulu bila bersama awak. Tapi tak bermaksud saya nak kembali sebagai orang yang sama. Tidak. Mungkin lain. Tak. Pasti lain. Cuma, in sha Allah better. Harapnya begitu.

Awak... you are just so special. What ever happen, just trust. You are different.

That's all from me. Sorry. Tak tahu nak mula bagaimana. Bukan salah awak. Ada hikmah bila kita jadi begini.

Last. I miss you.